Diari digital d'Andorra Bondia
Canals i Butler durant la roda de premsa, ahir al matí.
Canals i Butler durant la roda de premsa, ahir al matí.

Crida a la responsabilitat


Escrit per: 
M.P.A./M.S./M.S.C. / Foto: Facundo Santana

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va fer una crida “a la responsabilitat ciutadana” per “intentar” evitar que el Covid-19 es propagui a casa nostra i perquè “Andorra continuï sent una país sense transmissió comunitària del virus”. Per això, “és necessari seguir les recomanacions i els protocols marcats per les autoritats sanitàries” que es poden consultar al web de salut. Així ho va manifestar ahir al migdia en una compareixença en la qual va anunciar que avui el consell de ministres aprovarà un conjunt de mesures proposades pels diferents ministeris que es podrien implementar si l’evolució dels contagis així ho requerís.  El ministre va voler donar “un missatge de tranquil·litat”, però refermant en tot moment que Andorra és un país “molt segur” i que només hi ha hagut un cas diagnosticat per un contagi produït a fora i dues sospites pendents de confirmar a hores d’ara. De tota manera, va reconèixer que l’epidèmia és “motiu d’alarma a Europa” i es va referir sobretot al cas d’Itàlia, on tot el país està en quarantena, i d’Espanya, on hi ha tres focus identificats de transmissió comunitària a Madrid, el País Basc i la Rioja. 
Martínez Benazet va assenyalar que una de les fortaleses que té el país és la seva mida petita, cosa que permet tractar els casos que hi puguin haver de manera molt personalitzada. Una atenció que encara podrà ser més ràpida quan arribi a finals de mes l’equipament necessari per fer les analítiques al país. Per contrapartida, va assenyalar que la quantitat de turistes que rep és una feblesa juntament amb el fet que “els andorrans som molt viatgers”. 
Pel que fa als visitants, el titular de Salut va recordar que els establiments hotelers ja tenen un protocol d’actuació en cas que hi hagi algun turista que presenti els símptomes associats al coronavirus. En aquest sentit, va repetir que el filtratge a les fronteres “no és una mesura efectiva i és impossible”. A més, va remarcar que “a Itàlia ho han fet i no els ha servit de res”.

Prioritats: padrins i nens
Martínez Benazet va marcar com a prioritats “enfocar-nos a protegir la gent gran” amb mesures encaminades a preservar-los de qualsevol afecció que pugui complicar-ne el seu estat de salut, perquè són “els més febles”. En aquest sentit, va explicar que “la mortalitat d’aquest virus se centra especialment en els majors de 80 anys”, per la qual cosa s’han fet arribar un seguit de normes i recomanacions als centres sanitaris i sociosanitaris del país. Igualment, va suggerir que a les famílies que, en cas que algun dels seus membres tingui febre o presentin símptomes respiratoris, evitin el contacte amb els padrins. 
El ministre també es va referir a la població infantil com un altre dels col·lectius que s’ha de protegir i va insistir que avui sortiran tot un paquet de mesures i recomanacions per fer-ho a escoles i guarderies. Ara bé, va explicar que “Andorra no es troba en la situació d’altres països com Espanya o Itàlia”, i que de moment es descarta que les escoles tanquin. També va puntualitzar que si els infants tenen dècimes de febre es quedin a casa i que si és a l’escola que es detecta els nens s’han de separar del grup classe i trucar a la família perquè els vinguin a buscar. 

Reforç al 116
Martínez Benazet va explicar que el número habilitat per informar sobre  qualsevol tipus de simptomatologia relacionada amb el virus, el 116, “està col·lapsat” a causa de l’important nombre de trucades que rep. Per això va anunciar que s’està preparant un reforç de professionals per donar-hi resposta. Així mateix, va dir que els pròxims dies es farà una reunió amb els metges d’atenció primària per fer-los arribar uns protocols d’actuació.

Mobilitat
Pel que fa a la mobilitat, les autoritats sanitàries recorden que els professionals de la Salut no poden assistir a congressos ni esdeveniments multitudinaris. A la resta de la població se’ls recomana que no viatgin a les zones més afectades pel coronavirus. Amb relació a això, el ministre va assenyalar que ara per ara, a més de la Xina, s’aconsella no viatjar a Corea del Sud, l’Iran, Itàlia i a les comunitats autònomes de Madrid, La Rioja i el País Basc.

Tècnics d’Ambulàncies
El coronavirus preocupa part dels tècnics d’emergències sanitàries, sobretot pel que fa a la protecció dels treballadors del transport sanitari. És davant d’aquest neguit que la Unió Sindical d’Andorra (USdA) es va reunir amb el Govern. Segons va explicar el secretari general de l’entitat, Gabriel Ubach, l’executiu està seguint els protocols de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) però la seva petició és anar “més enllà” en la protecció de les persones. En aquest sentit, Ubach va recordar que “si es produís un contagi al sistema sanitari tindríem un problema molt greu”. És per això que demana la “protecció integral” del personal sanitari. El secretari general de l’USdA va celebrar la bona predisposició del Govern, que va anunciar que estudiarà la proposta i que vetllarà perquè s’utilitzi tota la protecció possible. Des de l’Associació de Tècnics d’Emergències Sanitàries (Atesand), Josep Miquel Rodríguez, va destacar que el personal està format i que se li proporciona el material de protecció, com ara bata, mascareta i guants.

El Congrés de neu i de muntanya es posposa fins al 2021 per les restriccions en viatges pel coronavirus

L’organització del Congrés de Turisme de Neu i Muntanya, d’acord amb l’Organització Mundial del Turisme (OMT), ha decidit posposar el certamen que, organitzat pel Comú de Canillo, s’havia de celebrar des d’avui i fins divendres al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Així ho van anunciar ahir la ministra de Turisme, Verònica Canals, i el director executiu de l’OMT, Manuel Butler, que van explicar que la decisió de deixar el congrés per a l’any vinent ve motivada per les restriccions de viatges que molts països i organitzacions han establert els darrers dies davant l’epidèmia del coronavirus (Covid-19).
En aquest sentit, Canals va precisar que des de dilluns passat es van incrementar el nombre d’anul·lacions, tant de ponents com d’assistents al certamen, fet que feia aconsellable aquesta decisió. I és que la ministra, que va destacar que hi havia ponents disposats a participar en el congrés a través de videoconferència, va recordar que l’objectiu del certamen és poder “presentar intervencions de qualitat”, fet que amb només vuit ponents presencials dels vint que hi havien de prendre part “no es podia garantir”.
La ministra de Turisme, que no va poder quantificar encara l’impacte econòmic de l’ajornament del congrés, si bé va advertir que en “no anul·lar-se, les despeses d’organització es traslladaran al 2021”, va explicar que de cara a l’any vinent es mantindrà Canillo com a l’amfitriona del certamen a la vegada que es mirarà de “recuperar part del contingut” previst per al congrés que havia d’arrencar avui, on estava previst abordar qüestions ralacionades amb la innovació i tecnologia, la sostenibilitat i el turisme rural.
Per la seva part, Butler va voler deixar clar que la decisió “no té res a veure” amb les situacions que existeixen a d’altres països on el coronavirus està provocant un “xoc de demanda”. En aquest sentit, el dirigent de l’OMT, que va destacar que “més que el coronavirus el que afecta més a nivell mundial és el virus del pànic”, va apuntar que es “busca  una resposta coherent i proporcionada”. Així mateix, Butler, que va remarcar la “confiança” en les autoritats sanitàries locals i en l’OMS, va recordar que l’OMT ha rebaixat les previsions per aquest any, que han passat d’un creixement d’entre el 3% i el 4% a una davallada d’entre l’1% i el 3%.

Salut
màxima
precaució
gent gran
evitar
contagi
coronavirus
Comentaris: 2

Comentaris

Seria prudent de cancel.lar tot aplec public, per prevenció.
Seria prudent de cancel.lar totes le festes per prevenció.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic