Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’acampada a la plaça del Poble de la capital per protestar pels preus dels lloguers.
Un moment de l’acampada a la plaça del Poble de la capital per protestar pels preus dels lloguers.

Crítiques a la llei òmnibus en l’inici de l’acampada pel preu dels lloguers


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’acampada de 24 hores a la plaça del Poble de la capital per protestar pels preus dels lloguers, organitzada per Podem Andorra, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), va arrencar ahir al migdia i ho va fer amb dures crítiques a la llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges impulsada per l’executiu, un text que “ni serveix ni servirà per a res”, segons va assegurar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach.
I és que pel dirigent de l’organització sindical, que va recordar que “el problema el tenim avui i les solucions calen per avui i no a llarg termini si és que el text de l’executiu acaba donant algun fruit”, la llei presentada “està plena d’escletxes i portes escapatòries”. En aquest sentit, Ubach, que va lamentar que els preus d’Andorra es vulguin equiparar a ciutats com Barcelona, París o Nova York quan “el Principat no és cap d’aquestes ni té ni tindrà mai els mateixos serveis”, va posar d’exemple el fet que si es posa a la venda l’habitatge no caldrà pagar l’impost de pisos buit i va augurar una allau de pisos a la venda per un milió d’euros que “no es vendran i el propietari no tindrà pas cap problema”.
Així mateix, el secretari general de l’USdA, que va recordar que ells ja van fer propostes com la de fixar el preu del metre quadrat en 7 euros i que tot el que passi d’aquesta xifra “es gravi amb impostos”, va posar en dubte les dades publicades per Estadística amb relació al preu mitjà de l’habitatge i el sòl, especialment pel que fa a les parròquies centrals. “Com es pot dir que Andorra la Vella o a Escaldes-Engordany el metre quadrat val uns 2.200 euros quan tots sabem que un pis costa entre 350.000 i 400.000 euros”, va remarcar Ubach, que va incidir que hi ha un error ja que “algú s’ha descuidat 1.000 euros” o, i seria “més greu”, s’està volent “maquillar les xifres”.

Manifest
El president de Podem Andorra, Joan Seguí, va ser l’encarregat de llegir el manifest que va donar el tret de sortida a l’acampada, un text en què es va deixar clar que “la protecció de l’habitatge és una prioritat”. En aquest sentit, en el text, que recorda que l’article 33 de la Carta Magna estableix que “els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne”, s’insisteix que “no és normal” que els “jubilats hagin de pidolar als fills un lloc per viure” i tampoc que “el jovent no s’atreveixi a marxar de casa per crear la seva família”.
Tampoc es considera normal que hi hagi andorrans que “visquin a la Seu perquè a Andorra no poden” ni que “es permeti la lliure especulació sobre el preu del lloguer de l’habitatge”.
Per tot plegat, Seguí va insistir en la necessitat que “es recuperin les institucions”, que aquestes “vetllin pel dret fonamental a l’habitatge digne” i que les “polítiques socials no deixin fora ningú” ja que “Andorra és de tots i totes i no dels clans familiars de sempre”.
El dirigent de Podem Andorra va voler també agrair el suport que des del Partit Socialdemòcrata, Liberals d’Andorra i Socialdemocràcia i Progrés a la iniciativa, formacions que, com la seva, “anhelen un canvi”. Precisament, el president del PS, Pere López, es va acostar a la plaça del Poble per mostrar el suport als participants en la protesta.
Un d’aquests participants, Adrià Ortún, va fer una crida a la ciutadania perquè durant les 24 hores de la protesta s’acostessin a la plaça del Poble ja que “es tracta d’una bona ocasió perquè els ciutadans es facin escoltar”. Ortún, que va explicar que té companys de feina que han marxat a viure a la Seu perquè al país no poden,  va lamentar que hi hagi molta gent que no es pot permetre un lloguer a les parròquies centrals i hagi d’anar a viure a les altes, tot i que “el que s’estalvia de lloguer s’acaba gastant en transport”. Per al jove, només hi ha una solució possible a la problemàtica del preu dels lloguers, “o s’apugen els salaris perquè es puguin pagar els lloguers o s’abaixen els lloguers”.
Els actes, que van arrencar amb tot just una desena de participants si bé l’organització esperava que, un cop acabada la jornada laboral, s’hi sumés força més gent, van continuar a la tarda amb la celebració de dues sessions de debat per abordar temes socials i fer una anàlisi de les polítiques públiques i propostes per millorar-les, les conclusions de les quals es donaran a conèixer aquest migdia.
L’USdA va aprofitar l’acampada per donar el tret de sortida a la recollida de signatures per a les ILP per modificar la Llei electoral i establir una llei de responsabilitat política.

Les ‘travetes’ del Comú de la capital

Més enllà de la coincidència anecdòtica de la presència d’una màquina de la brigada de neteja de la capital just a l’hora que s’havia previst la lectura del manifest, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va voler posar de manifest les “travetes” amb què s’han trobat. En aquest cas del comú d’Andorra la Vella a qui s’havia sol·licitat poder disposar d’un punt de llum a la glorieta de la plaça del Poble i del qual a l’hora de l’inici de la lectura del manifest no se’n sabia absolutament res.

llei òmnibus
acampada
lloguers
preu
crítiques

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte