Diari digital d'Andorra Bondia
Sortida de l'església de Santa Coloma, on la ministra Riva ha oficiat d'amfitriona.
Sortida de l'església de Santa Coloma, on la ministra Riva ha oficiat d'amfitriona.
Expectació a l'entrada de l'església de Santa Coloma, que Felip VI i Letizia han visita aquest matí.
Expectació a l'entrada de l'església de Santa Coloma, que Felip VI i Letizia han visita aquest matí.
Felip, Letizia i la comitiva reial han visitat l'Espai Columba.
Felip, Letizia i la comitiva reial han visitat l'Espai Columba.
Sortida de l'Espai Columba, i cap a l'església de Santa Coloma, trajecte que els monarques espanyols han fet a peu.
Sortida de l'Espai Columba, i cap a l'església de Santa Coloma, trajecte que els monarques espanyols han fet a peu.
Els monarques espanyols atenen amb els alumnes de Primària del col•legi Maria Moliner.
Els monarques espanyols atenen amb els alumnes de Primària del col•legi Maria Moliner.
Els reis, amb la ministra d'Exteriors espanyola, atenen les explicacions de la ministra de Cultura, Sílvia Riva, davant dels frescos de l'absis de Santa Coloma.
Els reis, amb la ministra d'Exteriors espanyola, atenen les explicacions de la ministra de Cultura, Sílvia Riva, davant dels frescos de l'absis de Santa Coloma.

Cròniques reials (des de l'autobús)


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: ANA / SFGA

Com es cobreix una visita reial, potser es pregunten els amables lectors. La resposta és tan planera com ses majestats: a distància, a molta distància, sempre rere les marques i amb tot l'operatiu perfectament coreografiat. Així que quan Felip VI i la reina Letícia sortien del cotxe al pati del col·legi Maria Moliner aquest matí a les 10.15 segons el programa previst, tothom estava en posició: els escolars -260 exactament, dels diferents nivells- amb els docents, el personal de cuina i altres serveis (gairebé tots uniformats de vermell i els infants onejant banderetes espanyola i andorrana) i la premsa, els 35 mitjans acreditats: rere els bancs ubicats al fons del pati i rere la barrera de policies i responsables de seguretat (i vigileu els redactors, que quan això es mogui els càmeres us passaran per sobre com una manada de búfals). De l'adjacent escola andorrana un gruix surt també a contemplar l'espectacle. Per sobre de tots els caps, els franctiradors ubicats al sostre de l'institut andorrà.

Als monarques, la canalla els espera en ordenades fileres des de les 9.38 que han començat a irrompre al pati. Alguna criatura aprofita per assajar un "vivaspanyaaaa" amb un cert to burleta. A la premsa els detallen el programa: els reis saludaran els infants, s'aturaran a la placa commemorativa de la seva visita i després entraran al centre -vedat als informadors-, amb parades a la biblioteca i el laboratori de ciències, on xerraran amb alumnes, pares i docents. A la sortida, foto de grup amb uns seixanta o setanta professors de tot el sistema escolar espanyol que s'hi han apuntat.

Efectivament, així és com es desenvolupa el recorregut, d'ençà que Felip i Letícia baixen del cotxe, acompanyats per la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, i l'ambaixador Àngel Ros, per la part espanyola, i les autoritats andorranes encapçalades per la ministra d'Educació, Esther Vilarrubla. Els escolars posen la nota de vivacitat al conjunt, és clar. La reial parella se separa per xerrar amb els nens i des del grupet on hi ha la reina les criatures s'animen i comencen a cridar "Que venga el rey, que venga el rey!" I el rei, és clar, s'hi atansa. Minuts més tard també s'hi atansa la premsa. Una intrèpida reportera televisiva del Regne d'Espanya pregunta als nens "Os gusta ser españoles? Os gusta estudiar en español?" Preguntes capcioses adreçades a nens de set anys i en un país on l'idioma oficial és el català, cosa que sembla oblidar. Per contrarestar, a un reporter de TVE una nena li ha regalat una bandera d'Andorra que ell ha plantat en la seva càmera. Nacho París, un periodista de la vella escola -"estic a punt de jubilar-me", explica- que coneix a fons el Principat. "Però ara feia deu o dotze anys que no venia i ho he vist tot molt canviat", amb un skyline ben diferent "i totes aquestes grues en funcionament, cosa que no es veu per enlloc".

Tornem als escolars. Lucia, de 3er d'ESO ha vist passar ses majestats des de les files de darrere i no ha sentit bé què deien. De totes maneres, confessa, "aquest és un dia molt especial, sí". Més endavant hi havia l'Aixa Muñoz. Amb crosses perquè es va fer una fissura. És el que li ha preguntat la reina Leticia. "M'ha preguntat què em passava i m'ha desitjat una pronta recuperación". Al costat, un parell de companys hi afegeixen que han viscut els preparatius de la jornada "amb una mica de nervis, una cosa així no es viu cada dia"; els reis han estat "molt propers", asseguren.

Passada aquesta hora del pati, els mitjans ja no tenen molta cosa més a rascar -en realitat, una visita d'aquest rang suposa exactament moltes hores per esprémer una llimona més aviat seca, informativament parlant-, així que enfilen de nou cap a l'autobús, que ha quedat unes corbes més avall. Pel camí, ensopeguen amb una mare que pregunta com ha anat tot: "És que la meva filla estava molt nerviosa", es justifica. Ella encara sembla estar-ho més.

El següent punt del periple reial és Santa Coloma, església i Espai Columba. A l'autobús, algú de la premsa espanyola -que com la de casa havia estat revisada i odorada per la unitat canina abans d'enfilar-se al vehicle (o encotxarse, que és la paraula que hem après dels serveis de protocol)- es plany que "hoy no venderemos nada, como no sea unas imágenes del pueblo". Es refereixen a Ordino, on els monarques dinen -a l'antiga Era de Casa Rossell-. S'interessen per les dimensions i la distància del passeig des de casa Rossell a can Plandolit, que visitaran. "Ordino no es Nueva York", conclou algú.

La policia atura el trànsit perquè passin els dos autobusos carregats amb la canallesca. "Avui em sento important", ironitza una periodista. "No t'emocionis, demà tornaràs a ser una mindundi", li responen al costat. Alguns conductors es miren amb estranyesa els dos vehicles tan atapeïts. Que no hi havia un virus?, es deuen pensar. A la premsa la van testar prèviament. Fóra bo que també passin pel pàrquing Comunal d'aquí a uns dies, a veure quins rèdits deixarà el muntatge, sanitàriament parlant.

Sobre això, sobre com hauran o no incidit les aglomeracions en el nombre de contagis, xerra la premsa del país. Als mitjans espanyols els interessen qüestions iguals i diferents: han d'agafar un AVE que també va fins a la bandera i "como que tienen el restaurante cerrado, la gente va comiendo en el vagón, sin mascarilla". Altres converses tiren cap a la banda frívola: com anava habillada la reina per al sopar de gala. Molt escotada malgrat la presència del bisbe, deixa caure algú. Però el modelet els ha semblat "ideal". De fet, ja dijous a la nit la detallada descripció de la vestimenta feia furor als grups de whatsapp que es passaven els articles del Vanity Fair. Per molt que els temps dictin austeritat i que Leticia llueixi unes quantes canes solidàries. "Em vaig fixar en un fotògraf que només retratava sabates i rellotges", comenta un agent de policia, un altre col·lectiu per a qui l'operatiu representa bastants hores mortes.

Això entreté l'avorriment mentre la comitiva oficial és esperada a l'església de Santa Coloma. Amb la ministra de Cultura, Sílvia Riva, fent d'amfitriona. Arribada, posat per a fotos. Mirada a l'església. Fotos. Entrada a l'església. Sortida de l'església. Fotos. A tres veïns que s'apropen, un agent els obliga a fer mitja volta. Aquí no hi ha públic. A la zona de l'Espai Columba sí: com mig centenar de curiosos. Alguns més a les voreres per on els vehicles enfilaran cap amunt. Com que a l'Espai Columba només poden entrar càmeres, els redactors se'n van. A escriure cròniques. Com puguin perquè, si s'ho miren bé: quina cosa poden explicar?

Andorra
santa coloma
Reis
Felip VI
Letizia
maria moliner
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic