Diari digital d'Andorra Bondia
Cues de 15 km per entrar al país, amb previsió que avui es repeteixin
Cues de 15 km per entrar al país, amb previsió que avui es repeteixin

Cues de 15 km per entrar al país, amb previsió que avui es repeteixin


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Cap a les dotze del migdia d’ahir, es van produir cues de fins a 15 quilòmetres d’entrada al Principat; 9, a la N-145; i  6, a la N-260, passada la Seu d’Urgell. A aquestes cues, calia afegir-n’hi dos quilòmetres més  d’entrada a Sant Julià de Lòria en sentit nord, segons un missatge del Twitter i de l’Instagram de Mobilitat, que van anar actualitzant la informació a les xarxes socials durant la jornada d’ahir i, sobretot, des de les 10 del matí fins a les 14, moment quan es va produir el gruix de trànsit d’entrada més important del pont. Tal com preveu Jaume Bonell, cap de Mobilitat, aquesta situació es podria repetir durant el dia d’avui i, fins i tot, demà, en el mateix horari. A la tarda, l’entrada de vehicles també va ser important, però de manera més esglaonada. Dissabte i diumenge, ja s’espera un canvi de tendència. 
Ahir, el flux va arribar a 1.200 vehicles per hora, xifra que supera de sobres el que pot assumir la xarxa viària del Principat, que se situa en 900 vehicles per hora. A partir d’aquesta xifra, el trànsit es fa més dens, fins que es provoquen retencions. “Si se supera aquest flux (el de 1.200 vehicles per hora), es pot col·lapsar”, va comentar Bonell. Tot i això, el cap de Mobilitat va manifestar que totes aquestes xifres estaven dins la previsió efectuada abans del pont, i que no són més importants que les d’altres ponts de la Puríssima dels darrers anys, on sempre hi ha situacions de trànsit complicat. 
No obstant això, el flux de sortida d’ahir no va ser remarcable, ja que es preveu que els nacionals surtin avui del país, a partir de les quatre de la tarda. Segons Bonell, la previsió forta d’entrada era ahir, avui i demà; i la previsió forta de sortida serà avui, per als andorrans que marxin de pont. La sortida de turistes es  preveu dissabte a partir de les 11 h i diumenge, a partir de les 9 h. 

Demà, més complicat
La complicació pot venir demà, si es compleixen les previsions meteorològiques de nevades. “La sortida de les pistes d’esquí de persones que baixen a les parròquies centrals per comprar, més el flux de trànsit dens encara d’entrada, ja és una situació complexa si fa bon temps. Amb l’afegit de la neu i les pertorbacions, pot veure’s agreujada. De totes maneres, tenim activats els serveis de circulació comunal i el Coex, per si fan falta”, va comentar Bonell. 
La previsió d’entrada forta per la frontera del riu Runer, tant avui com demà, és a partir de les 10 h i fins a les 13 h. A partir de dissabte, quan es preveu l’inici de la sortida, Mobilitat  estudia la possibilitat d’obrir  un segon carril de baixada, o en direcció sud, des de l’estadi comunal fins a l’avinguda Francesc Cairat de Sant Julià de Lòria. Aquest doble carril de sortida del Principat s’habilitarà des del dissabte al matí fins al diumenge a la nit. Diumenge, a més, també es preveu l’entrada dels residents i els nacionals.  
La predicció meteorològica per demà és que cauran precipitacions en forma de neu fins a 700 metres d’altura. Tot i que la legislació obliga que els vehicles vagin ben equipats, cada any, quan hi ha grans nevades, és habitual veure vehicles aturats a la carretera, perquè els conductors o bé no tenen els equipaments o bé no saben posar-los, i s’han d’estar una bona estona estacionats a la carretera. 

Conducció hivernal
Des de Mobilitat, també es van recordar ahir, a través de les xarxes socials, els consells i les recomanacions de conducció hivernal, per si comença a nevar. Entre aquestes recomanacions, es demana extremar la precaució i no conduir per sobre dels 80 quilòmetres per hora. En zones obagues, s’aconsella vigilar les possibles plaques de gel. Aquesta seria la fase verda, és a dir, quan comença a nevar. En el moment en què la neu ja és a la carretera, es passa a la fase groga i, aleshores, calen els equipaments especials, com els pneumàtics d’hivern o les cadenes. Llavors, la velocitat màxima baixa a 60 quilòmetres per hora, i convé reduir encara més la velocitat en els revolts o en zones amb pendents, així com evitar qualsevol maniobra brusca i augmentar la distància amb els altres vehicles. 
A la fa fase vermella s’hi arriba quan la carretera està coberta totalment de neu. En aquest cas, és recomanable conduir, amb els equipaments especials, a 30 quilòmetres per hora. Els autobusos també tenen l’obligació de dur cadenes. Es prohibeix la circulació de mercaderies a vehicles de més de 3.500 quilos. De fet, s’aconsella anul·lar el viatge, si no és necessari. Si s’atura el vehicle, és millor que no sigui en un pendent i que no dificulti la circulació. La fase negra és quan la carretera és intransitable. En aquesta situació, no s’hauria d’abandonar el vehicle, sense la certesa de trobar un refugi.  

cues
entrar
país
15 km
previsió
repeteixin
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic