Diari digital d'Andorra Bondia
L’escudella d’Escaldes-Engordany va aplegar molta gent que no va dubtar a fer cua per agafar la seva ració d’escudella.
L’escudella d’Escaldes-Engordany va aplegar molta gent que no va dubtar a fer cua per agafar la seva ració d’escudella.

Cues per degustar l’escudella


Escrit per: 
Redacció/Agències / FOTO: J.G.

La plaça Guillemó d’Andorra la Vella va tornar a ser ahir l’epicentre de la celebració del 50è aniversari de l’escudella de Sant Antoni. Mitja hora abans de donar inici oficial a l’esdeveniment, va tenir lloc un acte d’homenatge als exescudellaires i autoritats que han participat de la tradició durant aquests anys i es van beneir les escudelles. Es van preparar un total de 4.500 racions, que es van servir acompanyades amb 100 quilos de pa moreno, 140 litres de vi negre i 160 tortells de Sant Antoni per donar de dinar a un gran nombre de persones que van fer cua des d’abans de la una del migdia.

Els preparatius van començar ben aviat. Fins a set membres de la Confraria d’Escudellaires es van posar a treballar a les cinc de la matinada per deixar-ho tot a punt. Tal com va confirmar un dels escudellaires, Teo Armengol, “venim aviat perquè s’ha de fer el foc, repassar i netejar les fogaines i l’aigua ha de començar a bullir a les set del matí”. En aquesta edició es van instal·lar deu fogaines, vuit de les quals va ser utilitzades per preparar l’escudella i les dues restants per posar-hi el brou i coure-hi les mandonguilles. Tot i que la tradició va començar el 1970, Armengol va argumentar que els ingredients i la manera de cuinar l’escudella és exactament la mateixa que als seus inicis. A més, es va dissenyar un plat commemoratiu de la festa amb motiu dels 50 anys de l’escudella que els assistents van poder adquirir per 7 euros. Aquesta tradició, tal com va confirmar la cònsol major, Conxita Marsol, està “molt consolidada”, compta amb una perdurabilitat en el temps de “molts anys” –mig segle, exactament– i  el comú “continuarà recolzant aquests escudellaires, que ho fan amb molt sentiment i amb moltes ganes”. 
A Escaldes els escudellaires van començar a les sis del matí a encendre les olles i a cuinar les 2.000 racions previstes. Prop de 350 quilos de verdura i 200 de carn que es van repartir al migdia als ciutadans que es van aplegar en una cua que travessava la plaça dels Dos Valires, on com cada 17 de gener va tenir lloc l’escudella escaldenca. Aquí, des de fa 36 anys. Com a la resta de les parròquies on se celebra, és una de les tradicions més seguides.
La iniciativa va sorgir de la mà d’un grup de veïns de l’avinguda Fiter Rossell, que més tard van formar l’associació Pont dels Escalls. Són ells els que vetllen perquè any rere any es mantingui la tradició. Un esdeveniment que la cònsol major, Trini Marín, creu que “fa caliu i dona oxigen a la parròquia”, i per això agraeix als veïns la feina feta en la que “serà per a mi l’última escudella com a cònsol”. Com és tradicional, l’organització va vendre a un preu de 10 euros un plat de fang commemoratiu. “Jo ja l’he comprat, els tinc tots”, va comentar Marín, que creu que és un objecte “maco per a la col·lecció i la història”. Enguany s’ha il·lustrat amb la casa de la farmàcia Guerrero, que com va comentar el president de l’associació, Joan Anton Garcia, és “una perspectiva icònica de la parròquia”.
 A la Massana, els 55 voluntaris que conformen la Confraria de l’Escudella de Sant Antoni van tornar a fer ahir una autèntica demostració gastronòmica. I és que, com va dir el cap d’escudellaires, Josep Maria Troguet,  l’escudella massanenca s’ha professionalitzat i hi fa participar coneguts i reconeguts cuiners. Els comensals, al voltant de 1.500, van lloar la qualitat de la vianda, amb molt sabor però completament desgreixada, ja que un dels secrets del plat típic de Sant Antoni és que els caldos s’elaboren els dos dies anteriors per poder retirar el greix, i el mateix dia que s’han de servir –el 17 de gener– s’hi afegeixen les verdures i les carns. El cònsol major, David Baró, va remarcar la importància que un grup de ciutadans voluntaris estigui al capdavant de la festa patronal de la Massana: “Sempre ha estat una festa tradicional, i a més, és el patró de la Massana, però des de fa sis anys encara és més popular gràcies a un grup de ciutadans encapçalat per Josep Maria Troguet, que a través de les xarxes ens va fer la proposta perquè la mateixa gent del poble s’impliqués en l’elaboració de l’escudella”, va explicar Baró.
Enguany la festa de Sant Antoni va rebre la visita de l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, que està impulsant juntament amb altres municipis catalans una proposta per incloure l’escudella –o el ranxo, com l’anomenen a localitat gironina- com a patrimoni immaterial de la Unesco. 

Escudella
escudella de Sant Antoni

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte