Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les pancartes amb què els duaners van mostrar el seu malestar.
Una de les pancartes amb què els duaners van mostrar el seu malestar.

Cues a la frontera amb França per la vaga de zel dels duaners gals


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: J.M.

La vaga de zel dels duaners francesos està provocant retencions diàries a la frontera francoandorrana. Els agents desplaçats al despatx de Porta s’han solidaritzat amb la reivindicació nacional dels membres d’aquest cos sorgida dos mesos enrere com a conseqüència del Brexit. És per això que des de fa unes tres setmanes, els duaners que es troben al punt fronterer amb Andorra aturen tots els vehicles que circulen en les dues direccions durant algunes hores al dia.
Així, dimarts, es van fer controls al cent per cent dels vehicles entre les deu del matí i les dotze del migdia. Ahir, l’actuació es va repetir durant unes dues hores aproximadament. Tot plegat ha provocat cues importants, de 10 quilòmetres en direcció a França i de 3 quilòmetres cap al Pas de la Casa. Les fonts sindicals consultades expliquen que hi ha una directiva nacional que obliga els duaners a controlar totes les persones que provenen de països tercers, com és Andorra. Així, el que fan és aplicar la normativa, tot i que des de la direcció se’ls demana fer inspeccions més fluides per evitar retencions. Aquestes fonts recorden que els duaners tenen dos barrets: d’una banda, el control de mercaderies, i de l’altra, el control de la immigració. Així, tenen ordres de revisar els documents dels turistes anglesos que es desplacen a Andorra. A banda de controlar que els visitants tenen els papers en regla també hi ha les persones que estan en recerca, i les actuacions que porten a terme en cas d’atemptats, diuen. Recorden que les inspeccions suposen tres minuts per vehicle i que això provoca “problemes”. A més, durant els caps de setmana la circulació encara esdevé més complexa. 
Les fonts sindicals exposen que les mobilitzacions dels duaners van sorgir a tot França arran de l’increment de feina que els suposa el Brexit. És per això que van demanar la incorporació de més efectius, però la resposta del govern gal va ser negativa. Les negociacions entre les dues parts no s’han reprès després que es tanquessin sense acord. I és per això els sindicats anuncien que els controls intensius continuaran, també a la duana francoandorrana, en el futur si no es dona resposta a aquestes demandes. Els duaners del despatx de Porta diuen, per davant de tot, ser solidaris amb els companys que treballen a Calais i a Lilla i també a l’aeroport de Perpinyà i Carcassona, on arriben vols directes des d’Anglaterra.
A la duana de Porta hi ha 50 duaners francesos, dels quals a diari en treballa una quinzena. Així, tot i que la reclamació és a nivell nacional, exposen que si cal fer més inspeccions cal més efectius. Per mostrar el seu malestar, els membres del cos van penjar diferents cartells a la duana amb la frase Duaners en còlera. Les pancartes, però, van ser retirades ahir per evitar generar confusió amb el cos andorrà, amb qui comparteix edifici.

cues
frontera
frança
gals
vaga
zel
duaners
Comentaris: 1

Comentaris

El Brexit es un bo referendum pels inglosos, s'haurià de fer lo mateix amb el Frexit. França que rep 14 milliards d'euros de Bruxelles per l'agricultura i l'hi en dona 21, llavors n'en estalvaria 7. Sobretot que Andorra no entri a la UE, i conserva la seva sobirania.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic