Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les veterinàries de Daktari treballant aquest estiu a Uganda.
Una de les veterinàries de Daktari treballant aquest estiu a Uganda.

Daktari treballa per erradicar la ràbia en els gossos a Uganda


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Daktari

Un viatge turístic a Uganda fa deu anys va fer que el veterinari i CEO de Daktari, Jesús Muro, s’enamorés d’aquell país i l’any 2010 hi tornés a treballar com a voluntari amb el suport d’Andorra Cooperació i l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra. Després, amb un grup de veterinaris es van decidir a fer diversos projectes en aquest país, alguns dels quals ha subvencionat en part el Govern d’Andorra. Així va sorgir aquesta associació andorrana de cooperació veterinària a l’Àfrica de l’Est. Enguany, Daktari ha rebut 7.500 euros per portar a terme el projecte d’Intensificació de les activitats veterinàries al bestiar i animals de companyia de les poblacions limítrofes als parcs nacionals de M’Gahinga Gorilla i Queen Elizabeth d’Uganda. Un pla, “fruit de vuit anys a la zona i de la reflexió dels resultats assolits i dels nous reptes”, diu Muro. Es tracta de tasques de sanitat veterinària, com ara  vacunar els gossos de la ràbia, identificar-los, desparasitar-los i esterilitzar-los. Aquest any han treballat per un període de vuit dies amb l’organització Mission Rabies UK, amb l’objectiu d’intentar erradicar la ràbia canina almenys a l’oest d’Uganda. “Plegats hem vacunat uns 5.000 gossos i nosaltres sols n’hem esterilitzat quasi 200”, explica Muro. L’objectiu seria erradicar la ràbia en aquesta zona per al 2030. 
Daktari també treballa per recollir mostres en el bestiar per diagnosticar malalties, com ara la tuberculosi o la brucel·losi, desparasitar-lo i identificar-lo. Una altra línia d’actuació té a veure amb la formació dels ramaders en temes de salut i benestar animal i en la gestió de medicaments per evitar-ne el mal ús i la presència de residus en la carn o la llet. També es dediquen a formar  veterinaris o estudiants de veterinària locals. Cada any ofereixen dues places per estudiants dels darrers cursos i amb un bon expedient. Fan estades de dues a quatre setmanes, on adquireixen bàsicament coneixements pràctics sobre tècniques anestèsiques i quirúrgiques, procediments diagnòstics, recollida i manipulació de mostres. Alguns d’ells continuen les seves tasques al laboratori de la Universitat de Makerere, a Kampala, analitzant les mostres recollides al camp i participant en la redacció d’articles científics o divulgatius.
Paral·lelament, col·laboren en la recuperació de pous d’aigua i gestió de les pastures, així com la reducció de conflictes amb els depredadors (lleons) i gestió dels residus urbans (plàstic, bàsicament). “Tot dins d’un concepte d’una sola salut (bestiar, humans i fauna salvatge)”, remarca el veterinari.
Daktari solament té sobre el terreny, i de forma més o menys fixa, tres persones: una auxiliar de veterinària i dos veterinaris, “la qual cosa no vol dir que tinguin un sou i treballin contínuament, al contrari”, comenta. Realitzen tasques de supervisió i control, redacció de projectes i recollida de dades. El treball pròpiament dit es desenvolupa “quan hi anem tots”.  Aquest any han estat un total d’onze veterinaris. Aprofiten l’època de les pluges i les vacances dels estudiants de veterinària voluntaris que hi van per a portar-ho a terme, o sigui, els mesos de febrer i de juliol i agost. 

Daktari
treballa
erradicar
ràbia
Uganda
gossos
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic