Diari digital d'Andorra Bondia
David Roca.
David Roca.

David Roca: “Som el Vall d’Hebron d’Andorra, hem de donar la millor qualitat”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Fa dos anys que va començar a treballar en la reorganització del servei de traumatologia i cirurgia ortopèdica de l’hospital. S’han organitzat en set unitats diferents per donar una atenció especialitzada que faci que els pacients hi recuperin la confiança. Un dels objectius és derivar el menor nombre de casos possible a fora.

Com ha anat el canvi en el servei?
El nou projecte es va començar a treballar el novembre del 2018 i ja hem fet les contractacions pertinents, tot i que falta algú. Sobretot destacaria el suport de la direcció per dur a terme la idea que teníem d’importar un model d’un hospital especialitzat de Barcelona aquí.

Qui falta per completar l’equip?
Està a punt d’arribar un ortopeda infantil, perquè fins ara els nens amb problemes ortopèdics els tractava un ortopeda general, però els nens no són adults petitons. Tenen una altra fisiologia, una altra manera de trencar l’os i necessiten un especialista. L’any que ve vindrà una nova incorporació que s’afegirà a la unitat de peu i ja està.

Amb el canvi es buscava l’especialització.
Sí, és el resum del projecte, l’eix fonamental. És a dir, quan tens un problema de mà t’ha de visitar un especialista de mà, i si el tens al peu, un del peu, perquè si tot ho fa el mateix no podem assolir una especialització suficient per donar una qualitat assistencial com es mereix el malalt.

Un model que potser està a un nivell superior del que seria un hospital d’aquestes dimensions fora d’Andorra. És sostenible?
Per ser quantitativament més petits no hem de donar qualitativament un servei pitjor. Sí que és cert que pel nombre de persones ateses nosaltres seríem un hospital comarcal, però és que som un comarcal dins d’un país. El comarcal de Granollers té per sobre el Vall d’Hebron, però aquí no tenim ningú. Som l’hospital del país, el Vall d’Hebron d’Andorra. És a dir, que hem de donar la millor qualitat que es pugui i derivar el menys possible. Sostenibilitat? És més car, és clar. Hem fet moltes contractacions, però jo crec que al final, donant una qualitat millor, la sostenibilitat pot passar a un segon pla.

Si en traumatologia es fa aquest esforç, també s’hauria de fer en la resta d’àrees?
Potser no em toca a mi prendre aquesta decisió. El que és cert és que traslladar malalts a Barcelona és molt més car que donar-los sortida aquí. Que un malalt andorrà es pugui tractar aquí, no agafar un autobús, no marxar a un hospital que no coneix, tota la família allà... al final sumes tot això i jo crec que el cost és més barat si es fa aquí. I ja no parlo de les comoditats per al malalt.

A partir d’ara es podrà fer tot aquí o hi ha patologies que s’hauran de tractar a fora?
Ho farem quasi tot aquí. Sí que és cert que en ser un país petit la incidència d’algun tipus de patologia, com l’oncològic i la infecciosa, és molt baixa. En aquest cas sí que no estaria justificat contractar un traumatòleg específic en oncologia o infeccions per tractar només dos malalts a l’any. En aquests casos tenim convenis amb Barcelona o Tolosa, però tota la resta, cirurgia de columna, de maluc, de genoll... tota la resta es pot fer aquí amb totes les garanties.

Quan el van contactar i va conèixer la situació de l’hospital, què el va sorprendre més?
Hi ha diferències en el funcionament, però m’he trobat uns especialistes que ja coneixia. Teníem i tenim un nivell molt alt. Crec que la falta d’especialització, encara que la població és poca, és el que més em va sorprendre.

En un país de neu, de muntanya, d’esports, era inconcebible no trobar aquesta especialització.
Sí. Si hi ha una cosa que caracteritza Andorra és l’esport, la natura, l’aire lliure i els accidents, i hem d’estar a l’altura. I per poder fer això calia una inversió molt gran que potser fins ara no s’havia pensat que fos pertinent. 

Entén les reticències d’alguns pacients a tractar-se aquí i triar sempre marxar a fora?
Algunes sí, altres no. Al principi del projecte vam fer un estudi per esbrinar les causes que el 2018 marxessin 6.000 persones a visitar-se a Barcelona.

I què van descobrir?
És multifactorial, no hi ha una causa única. Tenir una llista d’espera llarga, no tenir totes les especialitats que ara ja tenim i una altra causa pot ser cultural. Hi ha gent a qui li agrada marxar encara que tinguis aquí un servei meravellós. És una mentalitat respectable, però la idea és que la gent a partir d’ara marxi per un tema cultural, no marxin perquè el servei no sigui el correcte. El 80% de les contractacions han vingut de Barcelona, per tant, ja tenim Barcelona aquí. Baixar ja no té sentit.

Les llistes d’espera seran més curtes?
Ara és un moment complicat perquè amb la pandèmia no podem operar gaire i les llistes s’estan incrementant. Esperem que quan tot això acabi tornem a la normalitat.

Com els ha condicionat la pandèmia?
No ens va condicionar pel que fa a les contractacions, però sí que ens va condicionar perquè es tanquen els quiròfans i estem treballant a mitja velocitat. L’UCI està plena i els anestesistes es necessiten allà. Però el personal, els aparells i les ganes estan a punt.

Ara també hi ha un traumatòleg de guàrdia cada dia.
Efectivament. Abans el traumatòleg no estava a l’hospital, estava localitzable, però no és el mateix que si el tens de presència física. No imagino tenir un problema d’ortopèdia o de traumatologia en un Clínic o un Vall d’Hebron i que no em visiti un traumatòleg. Ara està físicament aquí fins a les 12 de la nit i després passa a ser localitzable fins a les 8 del matí.

Amb tot això, cal canviar la percepció que tenim de l’hospital?
Sí, però això no es pot obligar. El primer que hem de fer és donar un servei de qualitat i a partir d’aquí, la resta vindrà. Però el primer és tenir el servei enllestit, especialitzat, equitatiu i a partir d’aquí tenim les portes obertes perquè qualsevol que necessiti un servei de traumatologia no hagi de sospitar ni marxar enlloc. Ho tenim tot.

David Roca.
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic