Diari digital d'Andorra Bondia
L'epidemiòleg Oriol Mitjà i el biòleg andorrà Joel López
L'epidemiòleg Oriol Mitjà i el biòleg andorrà Joel López

Del desconfinament seqüencial al certificat d'immunitat: el pla en quatre passos de Mitjà i López


Escrit per: 
A. D. / V. D. / Foto: BonDia

L'escenari de futur més probable és que el coronavirus SARS-COV-2 (nCOV) no es pugui eliminar a curt termini i que sorgeixin brots recurrents durant els propers mesos, amb una població poc immunitzada (només al voltant del 15 per cent) davant un patògen que es transmet a gran velocitat, amb un periode curt d'incubació. Amb aquestes premises, l'epidemiòleg Oriol Mitjà, assessor del Govern, i el biòleg Joel López elaboren un pla de sortida del confinament en quatre passos: el desconfinament seqüencial de persones en risc; l'avaluació de la immunitat de la població, la detecció precoç de casos i mesures de confinament focalitzades en zones calentes.

El desconfinament, segons el pla, permetria reprendre l'activitat començant per les persones "més joves i sanes", vigilant que no es produeixi cap impacte sobre el sistema de salut -en aquest sentit, indiquen, calen els recursos per cobrir les necessitats assistencials. Pel que fa a l'activitat econòmica, es podrien anar recuperant serveis no essencials i hosteleria -extremant les mesures d'higiene-, mentre que l'obertura de centres escolars i esdeveniments que apleguin més de 50 persones quedarien ajornats per a un moment posterior.

Pel que fa a l'avaluació d'immunitat de la població, el pla contempla la realització de proves ràpides serològiques (amb resultats en quinze minuts), que revelen qui pot haver passat la infecció, fins i tot de manera asimptomàtica. Donarà accés a certificats d'immunitat i determinarà els passos a seguir en cada cas. Es realitzarà en farmàcies, consultoris mèdics d'empresa, CAPs i a la universitat.

Un altre apartat del pla de treball és controlar l'aparició de nous casos i focus d'infecció, amb un screening mitjançant controls tèrmics, proves ràpides d'antígen o proves PCR en persones amb símptomes. En funció dels resultats les persones hauran de passar o no un nou periode d'aïllament de 14 dies. A banda, cada ciutadà s'haurà de descarregar una aplicació mòbil per realitzar autoinformes (en el cas de persones grans, les de més risc, però menys susceptibles de ser usuaris de noves tecnologies, l'informe proposa buscar una altra alternativa). També permetria monitoritzar els moviments de la població, perquè hauria d'estar activa cada cop que la persona es desplaci fora de casa. Permetria localitzar focus de diseminació del virus i realitzar, si calgués, confinaments parcials dels residents en zones determinades.

 

Adjunt l'informe en format pdf

 

 

pla
sortida
confinament
Oriol
mitjà

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Olvidais explicar que el plan tal cual es para España, inspirado en uno para Andorra pero para España.
Bones, es indignant aquets article, ja que no es del tot cert, el senyor Lòpez no es el que ha fet aquest treball ni ha dissenyat aquets Pla per la sortida del Coronavirus, el que si ha fet a segut aprofitar-se de la bona fe dels seus companys per sortir en tots els mitjans de comunicació con que ha segut el “heroi de la pel·lícula” i que es un treball de El sol, i a lo millor treure un benefici personal. Vull remarcar i que quedi ben clar, que aquets treball a segut fet per un grup de persones molt qualificades d´Andorra, i andorranes, incloent a Joel...
Li Dono les gracies al qui se esforza en poder tornar a la normalitat cuant avans ! Sigui el qui sigui gracieeees !!!! Ja vindran temps per votar y criticar mes endevant ara tením que surtir ja d’aquesta ...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte