Diari digital d'Andorra Bondia
Demanda de 3 mesos d’arrest per a Marc Calvet per injúries i difamació
Demanda de 3 mesos d’arrest per a Marc Calvet per injúries i difamació

Demanda de 3 mesos d’arrest per a Marc Calvet per injúries i difamació


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Batllia va acollir ahir el judici contra Marc Calvet, cònsol menor d’Escaldes-Engordany, per un missatge contra l’hoteler Ramon Canut aparegut en un diari digital del país. L’acusació particular demana tres mesos d’arrest per a Calvet per injúries, difamacions i calúmnies, mentre que la defensa del cònsol menor en vol l’absolució, ja que argumenta que no va ser l’autor del text. Per la seva banda, la fiscalia no va presentar càrrecs perquè considera que no hi ha proves suficients per acusar el cònsol menor d’aquests delictes.

Els fets es remunten al juny del 2013, quan va aparèixer un comentari en una notícia publicada en un diari digital del país que feia referència a Canut. Aquest va presentar una denúncia i les investigacions de la Policia van permetre comprovar que el missatge s’havia enviat des de la xarxa wi-fi del despatx professional de Calvet. El cònsol menor, però, nega ser-ne l’autor, i ho va repetir ahir davant del Tribunal de Corts. Va assenyalar que la contrasenya estava escrita en cartells penjats a les sales del seu despatx i que la xarxa també era utilitzada en un establiment de restauració que tenia just al davant amb altres socis. A més, el senyal es podia obtenir a força distància i als pisos superiors de l’edifici, en què vivien familiars seus. Calvet també va destacar que, a banda d’aquesta xarxa, disposava d’una wi-fi personal.

Un altre element que confirma, segons la defensa, que no va ser el cònsol menor d’Escaldes-Engordany qui va fer el comentari és que just a l’hora en què va ser escrit ell es trobava en una visita d’obra, un fet que van confirmar els seus promotors. De fet, va remarcar que aquell dia no va passar pel despatx. També va explicar que quan va tenir coneixement de l’existència del comentari va encomanar verificar si s’havia escrit des d’algun ordinador de la seva oficina i es va comprovar que no havia estat així. 

En la declaració, Calvet va recordar que la relació que tenia amb Canut era professional i que fins al 2013 era “normal”, tot i que a partir d’aleshores va empitjorar. També va sortir el deute que l’hoteler tenia amb Calvet per uns treballs d’arquitectura que havia fet a l’establiment i dels quals només va satisfer la meitat de la factura. A l’últim, va recordar que al seu moment ja va comunicar a Canut que li sabia greu que el missatge s’hagués enviat des del seu router.

L’hoteler considera, però, que no se li va demanar disculpes. Davant del tribunal va recordar que la relació amb Calvet es va començar a deteriorar arran del seu des­acord pel projecte de convertir l’avinguda Carlemany en carrer per a vianants. Així, va acceptar que existia una oposició frontal entre el Comú i l’associació de què formava part, contrària al tall del trànsit a l’avinguda, ja que l’entitat havia formulat diferents “queixes”, que la corporació no va tenir en compte. També ho va relacionar amb la iniciativa política que va impulsar Canut i que pretenia reformar la llei electoral per permetre les llistes obertes (el comentari calumniós feia referència a una notícia sobre aquest projecte). Canut, a més, va explicar que en el marc del conflicte pel carrer per a vianants el cònsol menor  li va trucar per comentar-li una solució per aparcar els cotxes dels clients del seu hotel. Al cap d’una setmana d’aquesta trucada va saber que el comentari aparegut en un diari digital va ser fet a través de la wi-fi del seu despatx professional. “Semblava un intercanvi de cromos”, va dir, tot i que l’advocat de la defensa considera que aquesta acció s’emmarcava en la relació professional que mantenen. I també ho va desvincular de la demanda de Calvet contra Canut per l’impagament d’una factura. 

Durant el judici, la defensa va aportar diferents persones que van testificar que la contrasenya de la wi-fi del despatx de Calvet era coneguda per molta gent i que qualsevol podia haver escrit el missatge, al mateix temps que va remarcar que l’hora en què va ser escrit es trobava a 800 metres de l’oficina i que el decalatge temporal que hi ha fins que apareix publicat el text és tan sols de minuts. Per tant, veu difícil poder condemnar amb aquests indicis el cònsol menor. Per això en vol l’absolució. L’acusació particular no ho considera així i va esmentar algunes incoherències, com ara el fet que fins al judici la defensa es va centrar en el fet que la wi-fi del despatx de Calvet era oberta i no va fer cap esment del fet que el processat es trobava en una visita d’obra en aquella mateixa hora. 

Quant a la fiscalia, va assenyalar que les proves de què es disposa no són suficients per acusar Calvet  i va apel·lar a la seva presumpció d’innocència.

 

El cònsol menor rep el suport de l’equip comunal

El cònsol menor d’Escaldes-Engordany va rebre el suport de tot l’equip de govern comunal en la seva compareixença davant del Tribunal de Corts. Ja des d’abans de les deu del matí, hora en què començava el judici, la cònsol major, Trini Marín, i els consellers de la majoria es van aplegar a la Batllia. A pocs metres esperava l’hoteler escaldenc Ramon Canut. Després de les declaracions de Calvet i Canut tots van accedir a la sala, on van seguir la vista fins al final. Cal recordar que Liberals d’Andorra va demanar la dimissió de Calvet pel fet d’estar processat per un presumpte delicte de calúmnies. El cònsol menor va posar el seu càrrec a disposició, fet que no va ser acceptat per la majoria comunal, que juntament amb l’executiva de Demòcrates per Andorra li van reiterar el suport i l’absoluta i plena confiança en la seva tasca, tal com van exposar davant de la premsa.

 

Calvet
canut
injúries
calúmnies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte