Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de cotxes exposats en una de les edicions de la Fira d’Andorra la Vella.
Imatge de cotxes exposats en una de les edicions de la Fira d’Andorra la Vella.

Demanda d’un concessionari contra l’AIVA per no admetre’l a l’associació


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: BonDia

El “vet” de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA) a l’únic concessionari d’autocaravanes del Principat ha arribat a la Batllia. Fa just un any que We-Camper, que té la concessió de les marques McLouis i Mobilvetta, va presentar una demanda contra l’entitat que agrupa les empreses del sector per denegar-li la petició d’afiliació. L’establiment denuncia una infracció del dret fonamental d’associació i vulneració de la competència en el mercat per abús de posició dominant.

Els fets es remunten al 2018 quan We-Camper va sol·licitar a l’AIVA la seva admissió com a soci. La petició, segons denuncia l’empresa demandant, va ser tractada amb “excessiva laxitud” per part de l’associació fins que més d’un any i mig després, el mes d’octubre del 2019, va rebre la comunicació en què se l’informava de la negativa a la sol·licitud d’afiliació. Tal com indica la mateixa demandant citant la resposta de l’entitat, la no admissió de la societat es fonamentava en qüestions relatives a la certificació acreditativa de la concessió de les marques McLouis i Mobilvetta. 

Un element que la demandant subratlla és el fet que abans d’aquesta comunicació de l’AIVA We-Camper havia sol·licitat els estatuts a l’associació per conèixer amb més detall els requisits per ser-ne membre. No va ser fins al febrer del 2020 quan l’entitat va remetre a l’establiment la informació demanada. És a partir d’aquesta documentació que va poder constatar que l’AIVA havia fet una modificació als estatuts que impedia a We-Camper ser-ne membre. Aquest canvi consistia en una limitació dels requisits per esdevenir soci de l’entitat. Així, en els estatuts de l’associació, als quals ha tingut accés el BonDia, s’indica que poden associar-se a l’entitat les persones físiques o jurídiques autoritzades per exercir la professió d’importador de vehicles sempre que representin una marca fabricant de vehicles generalista. Amb tot, es detalla que “resten expressament exclosos, i no poden ser associats, aquells que representin marques que es dediquen a la transformació de vehicles”. 

Tal com s’indica a la demanda presentada per We-Camper, la inclusió d’aquest nou requisit impedeix que l’establiment en qüestió pugui entrar a formar part de l’associació tenint en compte que es dedica a la importació d’autocaravanes, és a dir, vehicles carrossats o transformats per tercers sobre la base de vehicles de marques generalistes. I així mateix ho va confirmar l’AIVA a aquest comerç, que va veure esvair la possibilitat d’al·legar la desestimació de la petició d’afiliació.

Davant d’això, We-Camper considera conculcat el seu dret fonamental d’associació i és en aquest marc que recorda que l’AIVA ostenta una notòria posició de predomini en el sector de la importació de vehicles, motiu pel qual la pertinència a l’associació incideix directament en la igualtat d’oportunitats a l’hora d’accedir a determinats serveis o gaudir de certs avantatges.

A més, en la demanda s’argumenta que la modificació realitzada per l’AIVA en els estatuts suposa un abús de posició dominant. Això, produeix una restricció a la llibertat d’empresa dels operadors econòmics, s’afegeix. En aquest sentit, We-Camper exposa que l’AIVA li “redueix les possibilitats de competir, així com de participar sota la seva empara en fires i altres esdeveniments, alterant de manera injustificada les seves condicions de competència”. 

Davant de tot plegat, l’establiment assenyala que si no pot formar part de l’associació que aplega els importadors de vehicles perdrà oportunitats importants de representació que minvaran la rendibilitat del seu negoci i li restaran possibilitats de donar a conèixer i promocionar les seves marques en els esdeveniments relacionats amb el món del motor que se celebrin al país. L’empresa posa com a exemple la pèrdua que li suposarà no poder participar en el cap de setmana de la Fira d’Andorra la Vella, que quantifica entre 20.000 i 25.000 euros en termes de marges comercials. És per tot plegat que en la demanda també s’inclou una reclamació de danys i perjudicis contra l’AIVA per la suma de 25.000 euros.
La demanda va ser presentada el 10 de juny del 2020 i ara està en fase de conclusions i proposició de proves. Al darrere de tot aquest afer hi ha el problema que suposa no poder participar en la Fira d’Andorra la Vella, que està limitada als socis de l’AIVA. 

demanda
concessionari
AIVA
associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte