Diari digital d'Andorra Bondia
Les entitats socials van fer arribar la carta el passat 31 de març.
Les entitats socials van fer arribar la carta el passat 31 de març.

Demanda d'una ajuda econòmica directa per a les persones que no tenen feina o sense recursos


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

El Sindicat de l'Ensenyament Públic, el Sindicat Penitenciari d'Andorra, l'Institut de drets humans d'Andorra, la Unió Sindical d'Andorra, el Sindicat de funcionaris de Duana i l'Associació Stop Violències demanen "una ajuda econòmica directa" per a les famílies que "ens han contactat desesperades, sense diners ni possibilitat de guanyar-ne" a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Les entitats han fet aquesta petició a través d'una carta adreçada al cap de Govern, Xavier Espot, signada el passat 31 de març. 

En concret, proposen que aquesta ajuda directa sigui igual al sou base de com a mínim tres mesos, a contar des del 13 de març passat i fins al mes de maig. Una ajuda que volen que es faci efectiva als cinc dies laborables, com a màxim, d'haver-se demanat. Creuen que el procediment és senzill ja que l'Administració té accés a la situació social i econòmica de la seva ciutadania i la mesura pot ser efectiva i encoratjadora per a la població que més està patint les conseqüències del confinament obligatori.

Segons detallen en la carta, les entitats demanen aquestes "mesures extraordinàries", d'humanitat i de responsabilitat política, efectives i urgents per a les persones que no tenen feina, però que han estat  cotitzant en els darrers mesos; les que han estat acomiadades i són residents al país, sigui quina sigui la raó uns dies abans del confinament obligatori; les que tenen un contracte laboral per hore i aquests dies si no treballen no cobren; les que tenen infants a càrrec i han perdut la feina per no poder anar a treballar; les que tenien contractes temporals, les que treballen per compte propi; les que no han superat períodes de prova laboral; i les que treballen al tercer sector i per diversos raons no han pogut anar a treballar perdent la feina.

Al parer dels signants de la missiva, encara que les empreses s'hagin pogut acollir a l'actual marc laboral "no podem caure en la ingenuïtat de pensar que el Covid-19 i el confinament obligatori no ha tingut res a veure en les decisions empresarials. "No seria just", diuen. 

"Són temps difícils per a la ciutadania, sense excepció", assenyalen les entitats. I és des de la consciència que s'està davant d'una crisi sense precedents que recorden la importància de "tenir cura de tothom". És per això que volen donar suport a les persones amb l'economia més fràgil del país i que paradoxalment també l'ajuden a créixer.

demanda
ajuda econòmica
persones
feina
recursos
Comentaris: 2

Comentaris

És una crida de responsabilitat al govern. No són temps de fer polítiques basades en ideals, sinó en base a les necessitats dels ciutadans, no només de les empreses... Si us plau sentit comú !!!
Penso que desgraciadament, aquesta situació pot durar varios mesos i repetir-se posteriorment. No és una solució que el govern s'endeuti més. Penso que no s'haurien de pagar els lloguers, i que només s'haurien de demanar diners si els necessites per menjar...aquestos podrien ser per exemple de 300€/pax, i hagafar-se directament del fons de donatius....i si fos necessari retornar-los, degut al volum de demanda, aquestos es podrien retornar en el moment de tornar a treballar, amb un increment d'un 5% per exemple en l'import de la Cass.....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic