Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Saravia.
Josep Saravia.

Demanda per incloure la detecció del càncer de retina en el nadons


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) es va reunir el mes de juny passat amb representants del ministeri de Salut per presentar l’estudi efectuat per un laboratori espanyol que es dedica a la detecció del càncer de retina en els nadons. La intenció, va explicar el seu president, Josep Saravia, és que aquesta prova s’inclogui en el protocol d’atenció pediàtrica dels infants. Es tracta d’una prova senzilla, que consisteix a fer una foto de l’ull del nadó que després s’hauria d’enviar a Barcelona per a la seva anàlisi. El ministeri de Salut es va comprometre a estudiar el projecte, en el qual Andorra seria “pioner”, donat que no hi ha cap altre país d’Europa que tingui protocolaritzada aquesta prova. De fet, va reconèixer el president d’Assandca, “només ho està, en tot el món, a Argentina”. Per aquest motiu, Salut ho considera “arriscat i vol tenir sobre la taula tots els paràmetres per poder prendre una decisió”.

Saravia va detallar que el retinoblastoma té una incidència baixa, ja que es dona un cas cada 3.000 infants, però constitueix la primera causa de malignitat intraocular primària entre els infants. L’estudi que es vol introduir com a obligatori per a la seva detecció facilitaria la curació dels nens que es trobessin afectats per aquest tumor.  

demanda
incloure
detecció
càncer
retina
nadons
Comentaris: 1

Comentaris

Us heu begut l’enteniment? Quants nens neixen a Andorra cada any? I demaneu de fer-ho obligatori? Sí, us heu begut l’enteniment. No en tinc cap dubte.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic