Diari digital d'Andorra Bondia
Demanda perquè només els pagesos es puguin dedicar al turisme rural
Demanda perquè només els pagesos es puguin dedicar al turisme rural

Demanda perquè només els pagesos es puguin dedicar al turisme rural


Escrit per: 
M.S.C.

Els pagesos han reclamat un cop més que el turisme rural sigui una activitat lligada a les explotacions agrícoles, ja que a hores d’ara aquest no és un requisit que s’ha de complir. En aquest sentit, tal com assenyalen fonts properes al sector, avui tothom qui té una borda la pot destinar a turisme rural encara que es dediqui professionalment a una altra cosa. La intenció és, doncs, recuperar la motivació que tenia aquest projecte quan es va impulsar, i que pretenia oferir un turisme relacionat amb la vida rural i que permetés la diversificació de les explotacions agràries i, per tant, ajudés a millorar la seva renda.
Aquesta és una de les observacions que l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) va fer arribar al Govern a través d’un document relacionat amb la modificació de la llei de l’allotjament turístic. En el text també es remarca la necessitat de facilitar els tràmits administratius que fins ara es requereixen. Un fet que el sector considera que deixa palès que cal estudiar les exigències normatives que es van imposar és que en quatre anys de vigència del reglament només han obert set cases i quatre bordes, totes en els darrers dos anys. Amb les modificacions que ara l’executiu vol introduir-hi sembla que un d’aquests aspectes, el canvi d’ús dels allotjaments (d’agrícola a turístic), queda finalment resolt. 
Per altra banda, els pagesos també esperen que quan es desenvolupi el reglament s’hi introdueixin altres millores, com ara la necessitat de disposar d’un sol registre de comerç per titular independentment del nombre i del tipus d’edificacions que tingui. Això seria aplicable fins a un màxim de 32 places. Avui, si un agricultor té una casa i dues bordes ha de tenir tres registres de comerç. Així mateix es proposa que les explotacions agràries estiguin exemptes de satisfer les taxes que paguen per obtenir les plaques de turisme rural. Tot això permetria ajudar encara més un sector de per si complex.
Per últim, el document adreçat per l’APRA al Govern fa referència a les bordes de muntanya, que no estan incloses en el turisme rural. El sector agrari remarca que aquesta tipologia d’allotjament, que en el text redactat per l’executiu es defineix com a borda de muntanya en sòl no urbanitzable, pot generar confusió entre la clientela amb el que són les bordes rurals, així com una competència deslleial per a aquestes últimes. Perquè això no passi, l’associació proposa que aquestes bordes de muntanya compleixin les mateixes exigències reglamentàries que les bordes rurals o bé que siguin definides amb un altre nom que no suposi la utilització del mot borda. Sobre aquesta qüestió, l’APRA considera que la paraula borda només es pot entendre en el món de la pagesia i el rural.
L’entitat clou la carta adreçada al Govern demanant que pugui prendre part en la revisió del reglament relatiu al turisme rural, i diu que amb aquesta oferta de col·laboració el que es busca és que l’activitat funcioni.
La modificació de la llei de l’allotjament turístic determina la modalitat d’allotjaments, que es fixen en establiments hotelers, apartaments turístics, càmpings, allotjaments rurals i la modalitat d’allotjaments complementaris: albergs i cases de colònies, refugis de muntanya, bordes de muntanya (una novetat respecte del text actual) i allotjaments atípics, que es definiran per reglament. Els allotjaments rurals poden ser una casa rural i una borda i el text també preveu eliminar l’exigència d’ús hoteler per a aquests negocis, tal com reclamava el sector.

turisme rural
explotacions agrícoles
APRA
Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra
sector agrari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte