Diari digital d'Andorra Bondia
Inés Martí, Neus Farré i Eva Flotats en la presentació de la col·laboració, ahir.
Inés Martí, Neus Farré i Eva Flotats en la presentació de la col·laboració, ahir.

Demanen que se sumi un logopeda a l’equip interdisciplinari de l’hospital


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

El Col·legi Oficial de Logopedes d’Andorra (COLA) demana la integració d’un logopeda a l’equip interdisciplinari de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell que atén els infants en les primeres etapes de la vida per a la detecció precoç dels trastorns del llenguatge i de l’espectre autista (TEA). Així ho va anunciar ahir la logopeda Neus Farré, membre de la junta del COLA, coincidint amb la celebració del Dia europeu de la logopèdia, dedicat enguany al Trastorn de l’Espectre Austista (TEA). 

En aquest marc s’inscriu precisament la col·laboració que des d’ahir van iniciar amb l’Associació d’Afectats per l’Espectre autista (Autea) i que es concretarà amb la realització de diverses propostes conjuntes, com ara tallers, conferències i formacions als professionals. 
Segons Farré, tant des d’Autea com des del COLA, “creiem que Andorra ha de disposar d’una estructura per a la detecció i l’atenció precoç dels trastorns del neurodesenvolupament i, específicament, dels infants amb TEA”. Per això la necessitat d’un equip interdisciplinari que disposi de pediatre o neuropediatre, psiquiatre, psicòleg infantil, logopeda i fisioterapeuta. Farré va assenyalar que en l’actualitat passa massa temps entre la sospita que existeix una dificultat en l’infant, ja que es deriva les famílies a les consultes externes dels logopedes, que han de donar el seu parer perquè puguin ser inclosos en la Conava, si és el cas “i poden passar fins a dos anys”. A més, la logopeda va declarar que el tractament del TEA ha de ser individualitzat i avaluar un nen en edat primerenca afavorirà que tingui un millor desenvolupament i una bona inclusió en la societat. Per això, va remarcar que “les famílies que tenen persones amb TEA no necessiten pietat, sinó comprensió”.
Per la seva banda, la psicòloga Eva Flotats, responsable del programa Joves en Inclusió (JEI), també va destacar la importància d’aquest equip interdisciplinari. En aquest sentit, va remarcar la importància de la figura del logopeda perquè ensenya als infants a estructurar el llenguatge i es treballen tota una sèrie d’estratègies de comunicació tant si apareix el llenguatge com si no. “És molt important que tinguin eines  alternatives per comunicar-se”, per exemple a partir d’imatges, va emfatitzar. També va comentar que de moment el JEI no té aquesta figura, però està previst que de cara a l’any vinent s’estudiï la seva incorporació a l’equip que atén els joves amb TEA.

Demanenm logopeda
equip interdisciplinari
hospital

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte