Diari digital d'Andorra Bondia
   Exterior de la Fundació Sant Hospital, on es va produir la mort del pacient, el 2017.
Exterior de la Fundació Sant Hospital, on es va produir la mort del pacient, el 2017.

Denúncia, ara penal, per la mort d’un home a l’hospital de la Seu el 2017


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

La família de Serafí Regal no afluixa. Després d’aconseguir que el Jutjat Contenciós-Administratiu número 13 de Barcelona reconegués que hi va haver mala praxi per part de l’equip que el va atendre a la Fundació Sant Hospital, on va entrar a causa d’una hèrnia discal i on va morir “per un quadre de sèpsia secundària a una infecció per via perifèrica”, ara els familiars porten el cas a la via penal. 
Així, segons han confirmat al BonDia, posteriorment van presentar una querella davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per homicidi imprudent per negligència professional greu. Aquest òrgan, no obstant això, va decidir que la causa s’ha de traslladar als Jutjats de la Seu d’Urgell. Això és degut que inicialment la querella incloïa Jordi Fàbrega, actual vicealcalde de la Seu i membre del Parlament de Catalunya i, com a tal, té condició d’aforat. En el moment de la mort del pacient exercia com a director mèdic a la Fundació Sant Hospital. Amb tot, el TSJC va arxivar inicialment la causa contra ell i per això el procediment es deriva a la Justícia ordinària. 
És un nou capítol de la llarga batalla que lliuren la vídua i fills de Regal, que ja van aconseguir sentència ferma i indemnització contra la Fundació Sant Hospital, CatSalut i l’asseguradora. La resolució judicial recull que la mort del pacient, segons l’autòpsia clínica, es va produir “per una infecció d’un germen no determinat, atès que no se li van realitzar cultius, molt probablement adquirida a l’hospital i que es va introduir al cos per una via perifèrica col·locada al braç esquerre a Urgències l’11 d’abril i que s’hi va mantenir fins al 18”. Els fets es van produir el 2017. La decisió de la jutge entén que “es va vulnerar la lex artis per part dels facultatius que van atendre” el malalt. Aquesta lex artis, recorda el text, és el principi bàsic d’actuació mèdica que indica que “l’obligació del professional de la medicina és de mitjans i no de resultats, és a dir, l’obligació és prestar la deguda assistència mèdica i no garantir en tot cas el guariment del malalt”. Aquest criteri, segons la resolució judicial, no es va aplicar en el cas de Regal.
La sentència del contenciós-administratiu determina que en l’estat que presentava el pacient hi havia signes que “haurien d’haver alarmat tant les infermeres com els facultatius” sobre el procés infecciós que estava sofrint. No obstant tots els indicis, recalca el text judicial, no es van practicar proves, per la qual cosa hi ha un “evident nexe causal entre l’activitat i inactivitat” dels professionals i la mort de Regal. Una “mala praxi amb resultat de mort”, determina la jutgessa. 

 

 

 

denuncia
penal
mort
hospital
Seu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte