Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles de la Creu Roja per dur a terme el transport sociosanitari.
Vehicles de la Creu Roja per dur a terme el transport sociosanitari.

Denuncien amenaces de Creu Roja a empleats pels nous contractes


Escrit per: 
M.S.C.

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va denunciar ahir el “creixent malestar” entre el personal de la Creu Roja Andorrana per les “amenaces i coaccions” exercides principalment pels caps d’àrea i el personal adjunt perquè els treballadors més antics signin els nous contractes. Segons el sindicat, els empleats afectats són un grup d’unes vuit persones que fa uns 15 anys que treballen per a l’entitat i que tenien un contracte verbal. A l’hora de regularitzar la situació, la institució els va plantejar un contracte escrit “farcit d’il·legalitats”, que en ser revisat per un advocat va ser reemplaçat per la Creu Roja per un de nou. Aquest, però, tampoc manté les condicions laborals, ja que els empleats passen de ser fixos a voluntaris, segons l’USdA.

El sindicat explica que els últims mesos s’estan produint destitucions de càrrecs als quals els obliguen a renunciar a una prima de la feina que ocupaven. A més, exposa que es contracten nous empleats que formaven part de la junta directiva sense passar per cap edicte. A banda, assenyala que el manteniment dels vehicles va a càrrec d’amistats del cap d’àrea i de l’adjunt i que els uniformes són adquirits a una empresa en què treballa el segon, sense comparar preus. Així mateix, l’USdA afirma que la persona que ocupa el càrrec d’adjunt (i que abans era cap de servei de transport) va ser destituït de la seva anterior posició per assetjament i persecució a treballadors, agredint fins i tot dos membres de la plantilla. Ara, però, aquesta persona ocupa un càrrec superior a l’anterior, apunten. 
Davant de tot plegat, el sindicat lamenta que, arran dels pròxims canvis sanitaris a escala nacional, la Creu Roja està més interessada a prestar serveis al SAAS que no pas a realitzar el transport sociosanitari col·lectiu, que és menys lucratiu. En aquest sentit, exposen que “l’interès de la Creu Roja per a un futur pròxim és començar a lucrar-se amb la seva activitat”, malgrat que el sindicat recorda que és una organització subvencionada pel Govern i, per tant, no ha de poder obtenir beneficis. A l’últim, l’USdA explica que l’entitat ha signat un conveni de col·laboració amb una empresa de transport sanitari per prestar el personal voluntari de l’organització a l’empresa privada perquè li faci els serveis preventius. És per tot plegat que considera que seria interessant una auditoria interna i posa en dubte que la Creu Roja internacional estigui “gaire orgullosa de la gestió actual” de l’entitat.

La Creu Roja ho desmenteix
La Creu Roja Andorrana va negar rotundament els fets denunciats per l’USdA. El seu director general, Jordi Fernández, va explicar que durant l’any passat, com totes les entitats del país, la Creu Roja va passar tots els contractes verbals a escrits. Un grup de treballadors (tres persones del total de 25 assalariats, va dir) va considerar que no se li mantenia les condicions laborals i és per això que des de la direcció se’ls va recomanar recórrer a un advocat. Fernández va assegurar que la voluntat de la Creu Roja no ha estat mai modificar les condicions del contracte. Així va negar que aquest personal passi a tenir la consideració de voluntari. “Cobren un sou, estan en plantilla, i donats d’alta a la CASS”, va assenyalar. 
Quant a les amenaces i coaccions per signar els nous contractes denunciats pels empleats, el director es va mostrar “sorprès i trist”, ja que mentre hi ha hagut la negociació entre les dues parts, la Creu Roja no hi ha intervingut per evitar males interpretacions i ho ha deixat a mans dels advocats. “Estic molt tranquil”, va dir Fernández. També es va referir a l’agressió per part d’un cap a un empleat. Va exposar que aquesta és una situació “intolerable” i, per tant, en cas de ser certa, la persona que la va patir l’hauria d’haver denunciat a la policia. El que és cert és que aquest cap va deixar de ser responsable del servei per anar a un càrrec superior perquè és considera una persona “vàlida”. Fernández va remarcar que en cap cas se l’havia castigat. 
La Creu Roja també remarca que està auditada anualment per organismes externs i que no exerceix cap activitat amb ànim de lucre. Així, el director va indicar que des del 2008 hi ha un conveni amb el ministeri de Salut que garanteix que en cas de dèficit en el servei de transport sociosanitari col·lectiu aquest serà assumit pel Govern i va afirmar que l’entitat el seguirà realitzant en el futur. Quant a l’acord amb una empresa de transport sanitari, Rodríguez va indicar que la Creu Roja té “molts” convenis per escrit que recullen accions que es fan assíduament. Aquest és el cas de l’acord amb Ambulàncies Carlemany, amb qui es complementa per cobrir els serveis preventius de certa magnitud. Amb tot va deixar clar que el conveni estableix que no es podrà abaratir el cost per a l’empresa privada amb voluntaris. Rodríguez també va insistir que la Creu Roja no està obligada a demanar mai tres pressupostos tot i que depenent de la despesa ho fa.
Preguntat sobre si la Creu Roja emprendrà accions davant de les acusacions de l’USdA, el director de l’entitat va afirmar que “si no va a més, ens incomoda prendre represàlies” i va afegir que “no estem per fer denúncies sinó per ajudar a la gent”. En tot cas, Rodríguez va deixar clar que l’última paraula la té la junta, tot i que va indicar que “jo suggeriré que no es prengui cap mesura”. 

 

Creu Roja
treballadors
USdA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic