Diari digital d'Andorra Bondia

Denuncien que la contractació temporal causa situacions d’absentisme escolar


Escrit per: 
Redacció

Una professora de l’Institut Espanyol va denunciar ahir que la successió excessiva de contractes de durada determinada en algunes empreses està provocant casos d’absentisme escolar entre l’alumnat immigrant.

Segons la docent, la impossibilitat dels treballadors amb contractes de temporada de sol·licitar el reagrupament familiar suposa que els seus fills no tinguin cobertura sanitària ni ajuts de menjador i transport, una situació que, en alguns casos, es tradueix en absències reiterades a les classes. La professora, Sílvia de Cambra, que va denunciar aquest fet al grup de treball per a la igualtat en la immigració, sosté que l’escola on treballa en va detectar set casos el curs passat.
Segons De Cambra, la problemàtica es va detectar quan alguns alumnes immigrants havien de presentar les faltes d’assistència amb el justificant del metge, per complir el reglament d’absentisme del Govern, i no ho feien perquè “no podien assumir els 25 euros que costa la consulta”. Així mateix, la professora ha observat algun cas d’alumnes que vivien lluny de l’escola i que faltaven a classe pel cost que els suposava el transport en autobús. De Cambra va lamentar que aquests nois es trobin en una situació irregular malgrat que fa anys que viuen al Principat, ja que els suposa un greuge comparatiu respecte de la resta dels estudiants.
Davant d’aquesta situació, una de les propostes que s’ha inclòs al Pla d’actuació nacional per a la igualtat (PANI) és la necessitat d’“exercir el màxim control jurídic dels incompliments de la legislació referents als drets dels immigrants”. De Cambra sosté que la iniciativa ha de servir perquè es compleixi l’article 17 de la Llei sobre el contracte de treball, que prohibeix “la successió de més de dos contractes per durada determinada” i perquè es compleixi els terminis marcats legalment.
Paral·lelament, el grup també va plantejar que el certificat de baixa mèdica sigui gratuït per als pacients menors de 16 anys. Així mateix, el grup que va treballar sobre la igualtat des del vessant de la infància va anar més enllà, i va demanar que es garanteixi la cobertura universal i gratuïta de la Seguretat Social i les necessitats bàsiques per a tots els menors de 18 anys, independentment de la seva situació legal.

Altres propostes
El grup de treball per a la igualtat en la immigració va fer altres propostes relacionades amb aquest àmbit, com ara que es modifiqui la Llei d’immigració per permetre el reagrupament del nucli familiar estricte, en cas dels treballadors amb contracte de temporada o permís de fins a un any, o bé que se signi convenis en matèria sanitària amb els països d’origen per assegurar la cobertura sanitària del nouvingut des del primer dia de cotització.

Les entitats proposen la creació d’un observatori i d’una secretaria d’Estat per a la immigració
Les entitats que formaven part del grup de treball per a la igualtat en la immigració van proposar la creació d’un observatori i d’una secretaria d’Estat per a la immigració que faciliti el finançament i els fluxos d’informació entre les associacions d’immigrants. Es tracta d’una de les 56 propostes incloses al Pla d’actuació nacional per a la igualtat (PANI) des del vessant de la immigració, un document que també planteja iniciatives com l’elaboració d’un pla d’acollida i la creació d’una finestreta única. El col·lectiu també proposa que s’elimini el protocol de la revisió mèdica, en considerar-lo denigrant per a l’immigrant.
Pel que fa a l’accés laboral, el PANI proposa que es garanteixi el manteniment de la residència si s’està inscrit al Servei d’Ocupació i que les empreses ofereixin un ventall de cursos suficient, dins dels seus horaris laborals, perquè els nouvinguts puguin aprendre el català.
En l’àmbit educatiu, el pla per a la igualtat planteja la possibilitat de fer plans d’acollida escolar amb els quals tots els sistemes educatius disposin de la mateixa manera de classes d’adaptació i integració dels infants, i que s’afavoreixi la correcta integració dels alumnes de famílies immigrants.
Des del punt de vista institucional i polític, les entitats demanen que es rebaixi els anys de residència per aconseguir la nacionalitat andorrana i que els residents de més de tres anys tinguin dret de vot i d’entrar a les llistes a les eleccions comunals.
Finalment, el pla d’actuació inclou un apartat dedicat a la sensibilització i un altre a la igualtat socioeconòmica, en què es fa especial èmfasi en l’accés a l’habitatge, amb propostes com ara que s’estableixi polítiques actives perquè l’habitatge sigui accessible al conjunt de la població.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aclaració: no són treballadors de temporada, sinó amb contractes temporals successius, que superen l'any exigit per fer-te fixe i poder optar a la reagrupació familiar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte