Diari digital d'Andorra Bondia
El Centre Residencial d’Educació Intensvia està projectat instal·lar-se a l’antiga residència del Solà d’Enclar.
El Centre Residencial d’Educació Intensvia està projectat instal·lar-se a l’antiga residència del Solà d’Enclar.

Des del 2012 s’han derivat 19 joves amb trastorns a centres de Catalunya


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Des que el 17 d’octubre del 2012 el ministeri de Salut i Benestar i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) van signar un conveni de col·laboració amb el centre català d’atenció terapèutica per a joves i adolescents Amalgama-7,  se n’hi han derivat un total de 19 adolescents amb diversos trastorns. La xifra d’adolescents que s’hi ingressen varia segons l’any, però la mitjana anual és de tres o quatre. L’any 2012, s’hi van anar a tractar cinc adolescents, el 2014, cap, i en el que portem d’any ja són quatre els joves que hi són. 

Segons informen des de l’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència  del Govern, el Centre residencial d’educació intensiva (CREI), que està en procés d’implementació, podrà atendre gran part dels adolescents amb problemes conductuals greus i/o trastorn d’abús o dependència d’alguna substància tòxica.  Però si l’adolescent presenta un quadre clínic determinat, serà traslladat a Amalgama-7.  
El CREI, que es preveu instal·lar a l’antiga residència del Solà d’Enclar, vol ser un centre residencial tancat, d’estada limitada i amb l’objectiu de donar resposta educativa, formativa i terapèutica als joves que requereixen sistemes d’educació i aïllament intensius.
L’objectiu de la col·laboració amb els centres terapèutics catalans d’Amalgama-7 és la regulació de l’atenció integral, tant psicològica, com social, educativa i sanitària ofertada en aquests centres especialitzats ubicats a Catalunya. A més, els centres també prescriuen, dispensen i administren medicaments en cas que siguin necessaris i ofereixen un assessorament dietètic i  servei residencial.

Perfil dels ingressats
Aquests centres terapèutics ofereixen tractaments de teràpia socioeducativa, laborteràpia, grups terapèutics d’atenció sanitària, atenció social, així com la implementació de tots els elements correctors de modificació de conducta que permetin aconseguir una normalització d’aspectes de la vida quotidiana dels adolescents que en són usuaris.
Els  adolescents  que són tractats a  aquests centres  presenten diversos diagnòstics, entre els quals els trastorns de personalitat, el d’abús i dependència d’una o diverses substàncies psicotròpiques i el trastorn de conducta (d’inici infantil i  inici adolescent).
És important destacar que la majoria dels adolescents que són traslladats als centres terapèutics catalans, per l’especificitat del seu diagnòstic requereixen un tractament que vagi més enllà d’un seguiment ambulatori, és per aquest motiu que se’l prescriu un ingrés residencial que inclou un treball terapèutic especialitzat, informen des de l’àrea d’Atenció a la Infància. A Amalgama-7 tenen una major intervenció terapèutica i una millor protecció que la que podria oferir-los el servei de salut mental de l’hospital del país. La mitjana de temps que els adolescents estan ingressats al centre és d’aproximadament un any i mig. 
D’altra banda, independentment que els adolescents facin el tractament a Catalunya, són seguits conjuntament pel servei de Salut Mental del SAAS, que són els que fan l’informe mèdic de derivació i també per a l’Àrea d’Atenció a la Infància i Adolescència. Ambdós serveis estan coordinats pels professionals referents dels adolescents per valorar-ne l’evolució, el pronòstic d’estada i la preparació del retorn.
Els mateixos professionals d’Amalgama-7 envien, d’acord amb el conveni signat, informes periòdics de l’evolució terapèutica individual dels adolescents. 

2012
19 joves
trastorns
centres de Catalunya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte