Diari digital d'Andorra Bondia
Exemplar adult de Metendothenia Atropunctana.
Exemplar adult de Metendothenia Atropunctana.

Descobertes dues micropapallones mai vistes abans a Catalunya


Escrit per: 
Agències / Foto: PNAP

Un grup investigador de la Universitat de Múrcia ha confirmat la presència de dues noves espècies de micropapallones mai vistes abans a Catalunya. La troballa l’han fet al Parc Natural de l’Alt Pirineu, i l’han publicat a la revista científica Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia. Es tracta de Metendothenia Atropunctana i Scoparia Gallica, dues espècies de papallones de mida inferior a 2 centímetres, que se sumen a les altres 19 espècies de macrolepidòpters detectades i catalogades per aquest grup de recerca en les últimes prospeccions fetes l’any 2019. 

Els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, durant prospeccions realitzades a la vall de Bonabé, van detectar 61 espècies diürnes (sis de nova troballa al Parc). Les papallones es van localitzar a les localitats de Planell del Roi (Llavorsí), a 1.580 metres d’altitud; Pleta de la Creu (Rialp), a 1920 m; Serra de Llus (Rialp), a 1330 m, i Serrat de Colinos (Rialp) a 800 m. La majoria de les prospeccions es van fer utilitzant paranys de llum negra i actínica de 6 W i 15 W, encara que també es van fer algunes captures diürnes. El grup l’integren Manuel Garre, Juan José Guerrero, Rosa María Rubio i Antonio S. Ortiz, del Departament de Zoologia i antropologia Física de l’Àrea de Biologia Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Múrcia. Per altra banda, els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, durant prospeccions realitzades l’estiu passat per l’entorn de la vall de Bonabé, van detectar fins a 61 espècies diürnes en un temps de 3-4 hores de prospecció. Dades insòlites que indiquen la gran biodiversitat d’espècies presents a la zona. De les 61 espècies trobades cal destacar-ne dues: la formiguera gran (Phengaris Arion), una espècie fortament amenaçada a Europa i inclosa a l’Annex IV de la Directiva Hàbitats i la blanqueta de la pedrosa (Pieris Ergane), molt escassa a Catalunya, les poblacions conegudes de la qual al Pallars són a Gerri de la Sal, principalment. D’aquestes 61, 6 són de nova troballa al Parc, i entre aquestes de nova citació hi ha la Pieris ergane. La Phengaris arion ja havia estat trobada al parc altres anys.

Juntament amb 28 espècies més detectades a partir del treball del grup investigador del Departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Murcia, i les sis espècies noves detectades pels naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, se sumen a la llista patró del Parc Natural un total de 36 espècies de nova detecció, que incrementa la xifra fins a un total de 811 espècies presents a la llista patró del Parc, el que demostra novament aquest espai com un dels de major diversitat de papallones d’Europa.

descobertes
dues
micropapallones
mai
vistes
Catalunya
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic