Diari digital d'Andorra Bondia
Una família passejava aquest matí per un carrer de Canillo.
Una família passejava aquest matí per un carrer de Canillo.

Desconfinament: primer de tot, moments per "estirar les cames" i comerç 'on line' interior; no hi ha calendari però serà "al més aviat possible"Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

És la pregunta que se li fa al minstre Joan Martínez Benazet cada migdia.I la resposta avui no ha sigut diferent de les de dies anteriors. El ministre de Salut apel·la a la prudència i es resisteix a avançar cap calendari, però ja havia advertit dies enrere que tot dependrà de com evolucioni aquesta setmana la corba epidemiològica i que podria ser, només podria, que la setmana que ve poguéssim començar una primera, tímida fase de desconfinament. L'"operativa", ha dit, es preveu complexa i encara s'està concretatnt, però la intenció és que en un primer moment s'habilitin certs moments del dia perquè els cutadans puguin sortir a "prendre el sol, passejafr i estirar les cames".Però caldrà fer-ho, ha insistit, amb el mateix grau de corresponsabilitat amb què hem observat fins ara el confinament i sgjint estrictament les consignes que emanin del Govern. 

En aquesta mateixa línia, i com ve augurant des de fa dies, la primera activitat econòmica que previsiblement es reprendrà serà el comerç on line interior, en un acte d'estricta justícia comercial perquè s'ha donat la sagnant, feridora paradoxa, que aquesta modalitat de comerç ha quedat vetada durant l'emergència snaitària per a les empreses nacionals i en canvi han continuat servint-se amb relativa mormalitat les comandes on line niternacionals. En qualsevol cas, ha insistit el ministre, el que serà deterninant per establir el calendari de desconfinament serà l'evolució de les corbes epidemiològiques i la pressió sobre el sistema sanitari, especialment la UCI. En aquest sentit, seran de gran ajuda els gtests massius d''anticossos que en dues setmanes com a màxim es començaran a practicar a tota la població, dos per ciutadà amb intgèrvals de quinze dies, que permetran calibrar amb exactitud els efectes del desconfinament.i donaran eines per decidir quins sectors es poden obrir, i en quin ordre.

Benazet, en fi, ha explcat avui que la policia ha utilitzat drons per recordar ciutadans que havien sortit precisament a estirar abans d'hora les cames la necessitat d'observar estrictament les ordres de confinament. Segons el ministre, un altaveu instal·lat en els drons permet comunicar-se amb les persones controolades, i en tots els casos la resposta ha estat positiva. El cas és que l'ús de drons ha generat certes suspicàcies perquè no està regulada específicament en cap llei ni reglament, i seogns fonts coneixedores del cas la legislació més pròxima que se'ls podria aplicar, amb una interpretació molt laxa, són els articles que la llei de seguretat púbica dedica a la videovigilància. "Però enlloc es parla de la policia i quan s'instal·la en un espai públic ho ha d'autoritzar un organisme en què participen els comuns. S'ha fet així, en aquets cas? On queda la privacitat?"

Finalment, i pel que fa al curs escolar, el ministre ha afirmat que allargar el curs escolar fins al setembre "és un escenari possible", però que dependrà de nou de l'evolució de la corba epidemiològica, de la pressió sobre el sistema sanitari i del comportament de la Coviid-119, si es confirma que és un virus estacional i que efectivament remet amb el bon temps i la calor: "Si fos així, potser ens podríem plantejar obrir les escoles".

Andorra
coronavirus
Covid-19
desconfinament Benazet
comerç 'on line'
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic