Diari digital d'Andorra Bondia
Desconstruint per bastir The Cloud
Desconstruint per bastir The Cloud

Desconstruint per bastir The Cloud


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

La desconstrucció de l’antiga caserna de bombers, pas previ a la construcció de l’edifici The Cloud, ja ha començat. Un procés que es fa, tal com es va assenyalar des d’Andorra Telecom quan es van anunciar els treballs, regit per les certificacions LEED Or i Andorra Regenera, que persegueixen minimitzar al màxim els efectes sobre l’entorn i els veïns. Una de les mesures que s’han adoptat per garantir aquests objectius és la instal·lació d’una lona al voltant de tot l’edifici que ha d’atenuar els sorolls provocats pels treballs i minimitzar la propagació de la pols. A més, també ha de permetre reduir l’impacte visual que provoca un edifici que es va desmuntant. “Amb la lona farem com un truc de màgia”, va dir el director de projecte de The Cloud, Cerni Areny, ja que quan es retiri la cortina l’immoble haurà desaparegut.

Areny va destacar que aquest serà el primer edifici a Andorra amb la certificació LEED. També a Espanya n’hi ha pocs. “Ens va semblar idoni aplicar-la tractant-se d’un edifici que hem de construir al nucli urbà”, va remarcar, al mateix temps que va afegir que “són certificacions que també posicionen a escala mundial [la LEED és nord-americana] i tractant-se d’un edifici singular ens interessa estar posicionats”. És una obligació que s’assumeix des de l’inici fins al final de l’obra. Així, quan es fa el projecte o s’aixeca l’immoble cal seguir uns protocols en què es fixen uns índexs màxims de nivell acústic i de pols i de consums energètics. També es té en compte la circulació dels camions, que només poden transitar de les nou del matí a les sis de la tarda, i en dies laborables, tot i que hi pot haver algun fet excepcional que obligui a treballar en altres moments del dia. A més, i gràcies a la singularitat de la caserna de bombers –que té una planta baixa amb una alçada considerable–, la runa es carregarà a l’interior de l’edifici, cosa que minimitzarà encara més la propagació de sorolls i pols. També tots els camions sortiran tapats i nets de fang per evitar que s’embrutin els carrers per on circularan. I en relació als residus, la certificació obliga a tenir una traçabilitat de tots. Així, hi ha un seguit de documents amb els quals se sap en tot moment on es troba el camió que transporta els  materials fins a l’abocador o a reciclar.

El director de projecte de The Cloud va assenyalar que la certificació obliga que hi hagi un controlador de l’obra, que setmanalment ha d’anar lliurant tota la documentació del que estableix el protocol LEED. En aquest sentit, en el cas de la desconstrucció, tota la documentació i la traçabilitat dels elements que s’envien a l’abocador i els elements constructius que s’han aplicat (com poden ser el procés de construcció de la lona o els períodes de tancament, per exemple) setmanalment s’informa de com van avançant.

La marxa de les obres, centrades ara en l’enderroc manual de l’antiga caserna de bombers, evoluciona segons el previst. Hi treballen unes vint persones i les tasques han d’estar enllestides a finals de juliol. Tot seguit s’emprendrà la segona fase, que se centrarà en la desconstrucció dels interiors de l’edifici administratiu d’Andorra Telecom (l’agència comercial de l’avinguda Meritxell). En aquest cas l’estructura no es tocarà i es mantindrà intacta fins a la tercera fase. Quant a aquesta, es basarà en la construcció de “l’envoltant” de l’edifici The Cloud i les instal·lacions generals i, per últim, la quarta se centrarà en els interiors.

Cal remarcar que una part de l’estructura actual es mantindrà. Es tracta de l’edifici tècnic que hi ha just al costat de l’agència comercial. Areny va remarcar que part de la complexitat d’aquesta obra està causada per la necessitat de no afectar aquesta construcció, que es conserva perquè és on hi ha la tecnologia d’Andorra Telecom, com són els equips de fibra òptica en servei. Així, només es desmuntarà el llosat i l’edifici The Cloud creixerà al seu voltant. Això requerirà que l’agència comercial es traslladi a un altre edifici, i per això la companyia ja està en negociacions amb un privat pel lloc on s’instal·larien durant les obres.

Areny va explicar que el projecte executiu encara no està acabat. La voluntat és tenir-lo enllestit per a finals del 2016 per a principis de l’any que ve ja poder començar els treballs. Ara per ara, les obres de desconstrucció de la caserna no han comportat queixes dels veïns i comerciants, segons van assenyalar des de la societat. Andorra Telecom va enviar-los una carta abans d’iniciar els treballs en què se’ls va oferir la possibilitat de contactar-hi per a qualsevol dubte.

Andorra
cloud
telecom
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic