Diari digital d'Andorra Bondia
Un ramat de vaques en una finca del Pallars Sobirà.
Un ramat de vaques en una finca del Pallars Sobirà.

Detectats set casos de tuberculosi bovina als Pallars i l’Alt Urgell


Escrit per: 
Agències

El departament d’Agricultura ha posat en marxa les mesures previstes en el Programa d’erradicació de la tuberculosi bovina davant els set casos confirmats d’aquesta malaltia persistents en ramats de les comarques de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, a causa del focus de tuberculosi que va afectar diverses explotacions de la zona l’any 2017. Davant d’aquesta conjuntura, el departament està fent controls a totes les explotacions de bovins que hagin pogut tenir relació amb les afectades i s’estan prenent mostres de la fauna salvatge de les Reserves Nacionals de Caça i Àrees Privades de Caça situades a les zones afectades (senglars, cérvols, daines, cabirols i muflons), per conèixer-ne l’estatus sanitari. Fins ara, el departament d’Agricultura ja té el resultat de 166 animals salvatges, dels quals només quatre senglars presenten lesions compatibles amb la tuberculosi bovina, que falten ratificar per cultiu. Quan es disposi de més dades, es valorarà si cal tancar alguna zona o pastures estivals.
Encara que no està confirmada la infecció en els senglars, la Sub-direcció General d’Activitats cinegètiques ja ha posat en marxa un pla pilot per a la gestió de la fauna en aquestes comarques, que consisteix a augmentar el nombre de batudes.
El departament també ha mantingut reunions periòdiques amb els ramaders dels municipis afectats de les tres comarques i ha fet jornades amb els ramaders per reforçar les mesures de bioseguretat, tot i que en ramats extensius es fa molt difícil, pel seu maneig, evitar el contacte entre els bovins i la fauna salvatge. Així, s’aconsella els ramaders de protegir els abeuradors i blocs de sal perquè la resta de fauna, principalment senglars, no hi accedeixin.
Malgrat aquests casos puntuals, gràcies a la feina conjunta dels Serveis Veterinaris Oficials (SVO), les Agrupacions de Defensa Sanitària (ADS) i els ramaders, el nivell de prevalença d’aquesta malaltia en ramats s’ha reduït a Catalunya fins al 0,16% el 2017. Ara bé, això no treu que s’ha de continuar treballant per disminuir al màxim aquest percentatge i actuar en  tots els factors que puguin ser la font de contagi.
La tuberculosi és una malaltia crònica que afecta principalment el bestiar boví, però també un gran nombre d’animals domèstics i salvatges. Actualment, el control de la malaltia es fa en bovins domèstics (explotacions de boví de llet i de carn) a l’empara del Programa oficial d’erradicació de la tuberculosi bovina, mitjançant el control dels ramats (“sanejament”) i la vigilància en el marc del Programa de vigilància en fauna salvatge en porc senglar, bòvids salvatges (isard, mufló i cabra salvatge), cèrvids (cabirol, daina i cérvol) i teixons, amb col·laboració de les societats de caçadors de la zona.
El departament d’Agricultura va recuperar l’any 2013 la línia d’ajuts adreçades als ramaders per promoure els programes sanitaris de detecció i erradicació de la malaltia.

casos
tuberculosi
bovina
Pallars
Alt Urgell
set
detectats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic