Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge d'arxiu d'un consell de comú.
Una imatge d'arxiu d'un consell de comú.

Deutes per 790.000 € podrien haver prescrit per l’oblit del Comú


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Agències

El Comú de Sant Julià de Lòria, liderat aleshores per Josep Miquel Vila, no va reclamar el cobrament dels deutes que havien excedit el període voluntari, un fet que podria provocar la prescripció d’impagats per un import de 792.555 euros. Aquesta és una de les observacions que figuren a l’informe de fiscalització del Tribunal de Comptes corresponent a l’exercici 2017, que adverteix que aquest fet pot generar responsabilitats per als càrrecs polítics o els funcionaris, tal com recull la Llei de finances comunals. Es dona el cas que el pressupost del 2017 aprovat per la corporació laurediana preveia l’aportació a Naturlàndia de 700.000 euros.

Tot això en un Comú que l’any 2017 excedia el nivell d’endeutament a curt termini en 1,7 milions d’euros i el 2018 ho feia en 1,6 milions. A més, en l’informe es recull que l’endeutament a curt termini que presentava el 2018 era inferior en 1,7 milions sobre els imports disposats i en 4,8 milions si es compara amb els formalitzats en no haver considerat determinades operacions de les societats participades.

A banda, l’informe del Tribunal de Comptes exposa que es va fer una adjudicació directa (el 2017) del servei d’assessorament en l’impuls dels nous projectes estratègics del Comú per 93.644 euros, “prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establert, no respectant els principis de publicitat i concurrència”. També el 2018, el Comú va adjudicar de forma directa serveis per 101.950 euros. A més observa que durant aquell any va adjudicar de forma directa i per fases, per un import total de 210.000 euros, obres adjudicades inicialment per concurs quan les bases no preveien aquesta possibilitat, un fet que incompleix la Llei de contractació pública. Aquesta forma de procedir també es va realitzar durant l’exercici anterior. A l’últim, el Tribunal de Comptes va detectar tres eventuals que fa més de 9 i 11 anys que treballen al Comú, contràriament al que fixa la Llei de la Funció Pública, i remarca que no s’han facilitat els comptes de la societat Promoció econòmica i turística de Sant Julià de Lòria.

Tribunal de Comptes
Sant Julià de Lòria
deutes
adjudicacions
Comentaris: 3

Comentaris

Batllia?
Del Comú anterior qualsevol cosa...
Perdem diners públics amb amics regalem els dinerets responsabilitat ja!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic