Diari digital d'Andorra Bondia
Les reduccions en els lloguers de pisos s’han de començar a aplicar aquest mes de maig.
Les reduccions en els lloguers de pisos s’han de començar a aplicar aquest mes de maig.

Dificultats per acreditar l’ERTO i aconseguir una rebaixa en el lloguer


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

Desconcert entre llogaters, propietaris i empreses pel document que s’ha de presentar perquè els treballadors que han vist reduïda la seva jornada laboral o bé se’ls ha aplicat una suspensió temporal de contracte a causa de la crisi sanitària de la Covid-19 puguin acollir-se al 20% de descompte en el lloguer dels pisos. 

I és que algunes empreses ja han fet signar als seus empleats la carta conforme estan suspesos de contracte amb la bona intenció que els seus treballadors es puguin acollir als descomptes en matèria d’habitatge que conté la segona llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del coronavirus, però a la pràctica s’estan donant diverses casuístiques. 

Així, hi ha treballadors que s’han trobat que en presentar aquesta carta de l’empresa als  propietaris dels seus habitatges els han contestat que segons la gestoria que els assessora el que han de fer arribar  és un certificat del Govern. I també hi ha empreses que havien informat als empleats que presentant la carta de comunicació n’hi havia prou i han hagut de rectificar i explicar-los que estan en espera d’un certificat del Govern que serà el document acreditatiu pel qual se’ls podrà reduir el lloguer.

Precisament fa tot just un mes que l’executiu va anunciar que seria el ministeri de Presidència, Economia i Empresa el que expediria aquest document acreditatiu per demostrar al propietari del pis o al banc que el treballador estava afectat per una mesura de reducció de jornada laboral o de suspensió temporal de contracte. Però aquest certificat de moment no ha arribat. 

De fet, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va anunciar ahir que aviat el departament de Treball “emetrà aquest certificat” que farà arribar a les empreses i aquestes als treballadors que seran els qui finalment el presentaran als propietaris. Gallardo va assegurar que el certificat tindrà caràcter retroactiu perquè així es pugui aplicar a la mensualitat del mes de març.

De tota manera, hi ha propietaris que a hores d’ara ja han aplicat la reducció del lloguer als seus llogaters, tenint en compte, a més, com va explicar una d’elles a la parella que li ha llogat l’habitatge, que la quota del lloguer del pis es paga per endavant, i per tant el descompte de maig ja l’haurien d’haver aplicat, però com que havien girat i cobrat el rebut de maig, els retornaria els diners corresponents al 20% de descompte. En aquest cas concret, a més, n’han tingut prou amb la presentació de la carta de l’empresa segons la qual un d’ells està inclòs en una suspensió temporal de contracte. 

En el mateix sentit, s’ha manifestat una de les immobiliàries consultades, segons la qual ja en té prou amb aquesta carta per aplicar el descompte del lloguer, ja que el Govern no ha fet arribar aquest certificat. “Quan ens presenten la carta de l’empresa ho donem per bo”, ha assegurat la immobiliària. 

I les hipoteques? 
Hi ha persones que també han començat a trucar a les portes de les seves entitats bancàries per acollir-se a la carència en el pagament de les hipoteques des d’aquest mes de maig fins al desembre, mentre duri l’actual estat d’emergència sanitària. I, almenys en alguns casos, han explicat, la gestió no ha estat gaire satisfactòria. Per què? Per dues raons principals: la informació que han rebut del banc i la informació que aquest demana al client.

És el cas d’un client al qual el seu banc li va donar el vistiplau per aplicar-li la carència de la hipoteca durant aquests set mesos a causa d’una reducció de la jornada laboral, sense demanar-li massa més informació addicional, ni posar-li traves. Ara bé, segons el van informar, quan al desembre li passin la quota del mes, a més de l’import corresponent, li cobraran de cop tots els interessos de demora dels set mesos anteriors. Aquest afectat considera que, tot i que sigui una mesura legal, llavors es trobarà en una situació complicada per fer front al pagament de la quantitat de diners que hagi d’abonar. També creu que el que se li demana és incoherent perquè quan es fa efectiva una hipoteca es paga una part que és d’amortització i una altra que correspon als interessos hipotecaris. Per això, es pregunta on queda la corresponsabilitat dels bancs.

En un altre cas, el client s’ha trobat que l’entitat bancària li ha transmès que encara no tenien clar com ho havien de fer a causa de la paperassa i la quantitat de sol·licituds rebudes. A més, li han demanat que especifiqui quin tipus d’ajudes està rebent del Govern, la qual cosa la persona en qüestió no troba escaient perquè pensa que presentant la carta d’acreditació de la seva suspensió de contracte hauria de ser suficient. Per aquest motiu, es qüestiona “per què s’ha de despullar per haver-te de justificar”. 

casuístiques
accedir
descompte
20%
lloguer
pis
Comentaris: 2

Comentaris

Tres dies porto intentant comunicar-me amb el ministeri de treball .. per mail em diuen que truqui per telèfon, el telèfon no l'agafen ....
La qüestió es, jo he aplicant al meu inquilí el descompte perquè em va presentar la carta de la empresa, amb un erto en principi fins al desembre. com sabre jo si el meu inquilí segueix amb el erto o si per el contrari comença a treballar abans ?..

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic