Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Farré i Jordi Galobardas en la roda de premsa d’ahir.
Jordi Farré i Jordi Galobardas en la roda de premsa d’ahir.

Difusió de bones pràctiques per evitar morts en incendis a la llar


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

Els bombers i el Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) van presentar ahir la campanya conjunta de sensibilització sobre què fer en cas d’incendi en l’àmbit domèstic, amb l’objectiu d’evitar víctimes mortals. “Malauradament no parem de lamentar que en algun incendi durant el darrer any hi ha hagut víctimes mortals que s’haurien pogut evitar si haguéssim difós abans les bones pràctiques. La causa principal de mortalitat en els edificis és el fum, no pas el propi foc”, va explicar el director adjunt dels bombers, Jordi Farré. En el darrer any, els bombers han fet 247 sortides per extinció d’incendis, 88 dels quals en habitatges (33 a causa de la xemeneies i les llars de foc).
Per part de l’AGIA, el seu president, Jordi Galobardas, es va comprometre a fer arribar a les comunitats de veïns aquests consells perquè siguin exposats en els taulells d’anuncis o a l’entrada dels edificis. En cas que l’incendi es produeixi a la pròpia casa, cal evacuar tots els ocupants de la llar, tancar la porta d’on prové el fum i avisar els bombers. Agafar les claus i tancar la porta de l’apartament un cop fora. A l’hora de sortir de l’edifici, baixar per les escales (no agafar mai l’ascensor) i avisar tots els veïns. Finalment, un cop al carrer, cal explicar la situació i lliurar les claus del pis als bombers. “L’errada més habitual és marxar del domicili on s’ha produït l’incendi sense tancar la porta, un pràctica que pot ser fatal, així com també la del propi domicili si no és on s’ha originat, perquè això fa que el fum circuli lliurement per la resta de la caixa d’escala i que a la resta dels veïns, si també han deixat la porta oberta, se’ls hi acumuli el fum als seus propis domicilis”, va explicar Farré.
Si l’incendi és a casa d’un veí i el fum és a l’escala, cal confinar-se a casa i trucar els bombers. En cap cas s’ha d’intentar baixar pel mig del fum. S’ha de mantenir la calma i no intentar fugir per la finestra, ja que els bombers han d’apagar l’incendi i tenen l’obligació de rescatar tots els veïns atrapats. Aquesta no serà l’única campanya conjunta entre bombers i AGIA, ja que també s’abordaran els consells per als trasters, les instal·lacions elèctriques, i les llars de foc i xemeneies.
 

 

 

bones
pràctiques
incendis
llar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte