Diari digital d'Andorra Bondia

Disset joves d’arreu del món recuperen 2,5 hectàrees de camps de pastures


Escrit per: 
Redacció


Els disset joves que participen en el camp de treball internacional que s’ha organitzat al Pallars Sobirà dins del projecte Grípia han recuperat 2,5 hectàrees de pastures d’alta muntanya. L’objectiu del camp de treball és conservar i fomentar el bon ús de la terra i els recursos naturals, culturals i paisatgístics del territori.

La procedència dels joves és molt diversa, i hi ha francesos, belgues, mexicans, coreans, anglesos, txecs i catalans. El camp de treball s’ha creat arran de la problemàtica social i mediambiental vinculada a la davallada d’explotacions i de professionals del món pagès, que suposa la disminució de l’activitat agrària i, en conseqüència, l’abandó de prats i pastures.
Els dissets joves, d’edats compreses entre els 16 i els 26 anys, també han fet tasques de neteja dels carrers i de l’entorn del poble d’Esterri de Cardós. El resultat de la feina dels joves és molt ben valorada per la gent del poble. Les feines de neteja de les 2,5 hectàrees de camps de pastures consisteixen a desbrossar, netejar de males herbes i arbustos i arbres morts, i restaurar parets malmeses. L’objectiu és que en aquests prats els ramats hi puguin tornar a pasturar o que els ramaders pugin conrear-hi pastures després d’anys d’abandó.
Imma Gallardó, responsable del camp de treball, explica que els camps que estan recuperant són de difícil accés per als ramaders, ja que no hi pot arribar la maquinària i les labors de neteja s’han de fer manualment. La mexicana Aida Palomo explica que aquest camp de treball li serveix per conèixer una realitat de Catalunya que desconeixia, i també per contribuir a recuperar un espai que serà d’utilitat per als ramaders de la zona.
En el camp de treball es tracta la problemàtica social vinculada a l’estat de les explotacions familiars d’alta muntanya, que necessiten reforços per poder dur a terme accions que cada cop són més residuals, com la recuperació de finques de difícil accés.
Aquesta problemàtica es vincula a la problemàtica ambiental, ja que si les finques estan netes la probabilitat d’incendis forestals és més baixa. Les finques són de pagesos d’Esterri, que les han cedit per millorar-les. Es tracta d’acords de custòdia del territori dins el projecte Grípia.
L’abandonament dels camps i les pastures porta a la degradació dels prats propers als pobles i l’abandó de la gestió dels boscos, amb el consegüent perill de la propagació d’incendis forestals, l’absència de manteniment del patrimoni vinculat a l’activitat agrària: bordes, camins, murs de pedra seca o fonts, la pèrdua de la biodiversitat associada al sector: races autòctones (vaca pallaresa, ovella xisqueta), i la pèrdua de nombroses varietats locals com per exemple arbres fruiters. A través d’aquest camp de treball es vol recuperar alguns d’aquests prats propers al poble d’Esterri de Cardós, d’explotacions ramaderes de la localitat.
Entre els objectius genèrics del camp de treball hi ha donar a conèixer la realitat social i cultural de les comarques pirinenques i, especialment, l’estructura rural del país i la seva situació actual, revaloritzar la pagesia i fer un servei directe al sector primari dels veïns d’Esterri de Cardós amb la recuperació de prats de pastura.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic