Diari digital d'Andorra Bondia
Martínez Benazet i Vilarrubla han comparegut per exposar el doble cribratge a la comunitat educativa.
Martínez Benazet i Vilarrubla han comparegut per exposar el doble cribratge a la comunitat educativa.

Distanciament i mascareta a classe per als alumnes que rebutgin la prova


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Els alumnes que no participin en el doble cribratge que es farà a tota la comunitat educativa hauran de portar la mascareta dins de la classe i prendre mesures de distanciament durant 14 dies. De fet, són aquests tests el que permetrà que els alumnes puguin estar a les aules sense necessitat de mascareta. És per això que tant la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, com el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han animat les famílies a fer passar la prova als fills encara que aquesta sigui voluntària.

El cribratge està adreçat als alumnes a partir de primer curs de primera ensenyança i al personal dels centres educatius. En resten excloses, però, les persones que han passat el SARS-CoV-2 i les que s’han sotmès a una PRC o TMA els sis dies previs a l’inici del curs, fet que caldrà acreditar. El cribratge estarà format per dues proves, el test per comprovar si s’ha adquirit seroprevalença (el mateix que es va fer a tota la població) i una TMA (que detecta si es té la malaltia). Es durà a terme en un stop lab que s’ubicarà a la cinquena planta de l’aparcament centre ciutat d’Andorra la Vella des de l’1 fins al 12 de setembre. Es començarà amb el personal dels centres i tot seguit es passarà als alumnes. El Govern ha comunicat per carta als pares i mares el calendari en el qual han de passar les proves (s’ha determinat uns dies per a cada nivell i una franja horària seguint l’ordre alfabètic, tot i que es permet buscar una alternativa si no s’hi pot assistir el dia assignat). En cas d’un positiu de TMA es comunicarà el resultat en un màxim de 72 hores, mentre que els resultats negatius d’aquest test i els resultats serològics es trametran per mitjans telemàtics.

Benazet ha destacat que a banda de permetre un retorn a l’escola amb la màxima normalitat possible i crear unitats de convivència sense mascaretes ni distanciament, el cribratge també facilitarà la detecció de persones infectades de Covid-19, donarà una visió de com està la població després de les vacances (ja que la mostra s’apropa al 15% d’aquesta), i determinarà l’abast de la infecció per SARS-CoV-2 a la comunitat educativa. La iniciativa “evitarà haver de tancar moltes aules a l’inici del curs escolar”, ha dit el ministre de Salut. Així, ha afegit que “de brots en tindrem” però el cribratge a tot l’alumnat i al personal “creiem que serà suficient perquè la transmissió del virus sigui insignificant”.

Si en aquest cribratge un alumne donés positiu, es consideraria els progenitors també com a positius i se’ls donaria la baixa mèdica. En el cas que, un cop arrencat el curs, es detectés un infant infectat a la classe, els progenitors dels contactes d’aquest alumne es podrien acollir al permís remunerat per tenir cura dels infants. Així mateix, el ministre de Salut ha recomanat a les famílies limitar les sortides pel pont de Meritxell, tenint en compte que hi haurà alumnes que hauran passat la prova abans del 8 de setembre. “No ens infectem del turisme, sinó dels amics i familiars que trobem quan marxem”, ha dit, i és per aquest motiu que va demanar als progenitors que “anul·lin les relacions socials que posin en risc d’infecció”.

El retorn a les aules es farà segons el calendari previst. El curs començarà el 9 de setembre per als alumnes de maternal i primera ensenyança, mentre que l’11 de setembre ho faran els de sixième del sistema francès. El 14 de setembre arrencaran les classes a segona ensenyança, batxillerat, formació professional, i els programes Focus 16-20 i Fent Camí. Quant a la Universitat d’Andorra, la majoria d’estudiants començaran el 9 de setembre.

Així mateix, els centres han previst tres escenaris en funció de l’evolució de la situació sanitària (des d’un funcionament normal com el que ara es planteja per a l’arrencada com l’ensenyament a distància en cas d’un nou confinament) i han demanat les necessitats de personal i d’espais. Quant a aquest darrer aspecte, Vilarrubla ha explicat que “totes les parròquies ja tenen locals disponibles” (a Sant Julià de Lòria els espais de l’antiga escola espanyola, i a Andorra la Vella l’edifici del Roc, altres sales del Comú de la capital i l’edifici de les Columnes) encara que amb algunes cal tancar alguns serrells. I en relació al personal, el que s’ha fet és repensar la seva organització interna (una opció seria no fer jornada tot el dia a segona ensenyança, un fet que permetria tenir grups més petits i així no caldrien més professors). Vilarrubla ha remarcat que cada escola ha fet el seu pla.

Durant aquesta setmana, el Govern es reunirà amb les associacions de mares i pares, que gestionen els menjadors i altres activitats extraescolars, i el Sindicat de l’Ensenyament Públic.

 

coronavirus
Covid-19
escoles
curs escolar
doble cribratge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte