Diari digital d'Andorra Bondia
Divisió d’opinions per la nova remuneració de les hores extres
Divisió d’opinions per la nova remuneració de les hores extres

Divisió d’opinions per la nova remuneració de les hores extres


Escrit per: 
Pepa Gallego

Els sindicats de bombers tenen opinions contraposades sobre els canvis que va aprovar dimecres el consell de ministres en el reglament regulador de les funcions, l’estructura i l’organització del cos de bombers, pels quals a partir d’ara les hores extres que facin els dies festius podran ser retribuïdes, com una opció afegida a la que fins ara tenien de canviar-les per dies compensatoris. Des de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) creuen que és una manera de “camuflar” que no es contractaran els bombers que fan falta, va dir Joan Torra. Per la seva banda, des d’A-118 consideren que aquesta és una rei­vindicació dels bombers “perquè s’equiparen amb altres cossos”, va dir Joanjo Barrio. A banda, Barrio va manifestar que el cobrament d’aquestes hores vindrà bé a aquells bombers amb sous més baixos que treballen el 80%, i que no ha de ser necessàriament l’opció més triada.
L’ABA considera que si es calcula el nombre d’hores dels dies festius per les hores que fa un bomber, caldria sis efectius més. Torra va explicar que si es vol la conciliació laboral i familiar, les 40 hores setmanals són suficients i aquesta mesura va en contra, segons l’associació, de la conciliació. 
Per altra banda, els dos sindicats del cos de prevenció i extinció d’incendis i salvament (CPEIS) estan preocupats per com quedarà la modificació de la llei que regula el cos perquè, a parer de tots dos, el redactat és molt general i no concreta alguns dels aspectes que preocupen els bombers, com l’assegurança o el que s’anomena reforma d’un bomber o recol·locació. 
Per tot, estan a l’expectativa de veure com evolucionaran les esmenes referents a aquests aspectes. “Ens preocupa la qüestió de l’assegurança perquè, malgrat que sí que surt a la llei com una assegurança complementària, no especifica, ni en fa cap desglossament, els riscos d’accident que hauria de cobrir, com per exemple d’escalada”, va explicar Barrio. 
Per la seva banda, des de l’ABA són més directes i durs en la crítica i van manifestar que  el text de la llei “no està consensuat ni és del nostre grat”, va manifestar Torra. Segons el portaveu de l’ABA, el text “no aporta cap seguretat jurídica i no concreta la qüestió de les assegurances ni dels horaris”, va manifestar. 

Reforma dels bombers
Quan un bomber no pot desenvolupar totes les seves tasques per diferents motius, s’aplica el que s’anomena reforma i se l’ubica en un altre lloc de treball. Els sindicats es decanten perquè se’l reubiqui dintre del mateix cos, en tasques que sí que pugui desenvolupar, com atenció telefònica o formació. “Volem que la llei ens protegeixi en aquest aspecte, i per això demanem que desenvolupin totes aquelles segones activitats de bombers, com atenció telefònica, prevenció o formació, perquè sigui una garantia que es pot recol·locar o reformar els bombers que no poden continuar exercint les seves tasques”, va explicar Barrio, d’A-118.
Igual que es vol equiparar el cobrament de les hores extres de dies festius amb el que s’aplica en altres cossos especials, com la policia o els agents penitenciaris, des d’A-118 esperen que la graella salarial que correspondrà en la modificació de la Llei de la funció pública sigui redefinida i sobretot que s’equiparin els sous, principalment dels alts càrrecs, amb els dels altres cossos especials. 
D’altra banda, des de l’ABA van avançar que el dia del patró dels bombers, Sant Joan de Déu, aquest any canvia de data i en lloc de celebrar-se el dia 8 de març serà l’endemà. 

bombers
sindicats
hores extres
dies festius
ABA
A-118
Joan Torra
Joanjo Barrio
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic