Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, en la compareixença d’ahir.

Doble cribratge a alumnes i docents a l’inici de curs i mostreig mensual


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Garantir la presencialitat del 100% dels alumnes en el retorn a les escoles. Al 100% i sense que ni alumnes ni docents hagin de portar a l’aula les mascaretes ni mantenir la distància d’un metre i mig entre uns i altres. Aquest és l’objectiu principal de la tornada al col·le a partir del 9 de setembre. Així ho va explicar ahir a la tarda la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que va insistir en la importància de mantenir els nuclis de convivència que ja es van posar en pràctica durant el mes de juny, però que ara s’ampliarà a tot el grup-classe. Per aquest motiu, la proposta que faran arribar el seu ministeri i el de Salut a totes les famílies és que els seus fills passin un cribratge inicial voluntari i gratuït que tindrà lloc abans que comencin les classes. Una proposició que també adreçaran a tot el personal que treballa als centres educatius.

D’aquesta manera es volen assolir dues finalitats, va explicar el titular de Salut, Joan Martínez Benazet: “el retorn segur a l’escola i tenir una fotografia de la societat andorrana”, ja que es calcula que entre alumnes i professionals seran unes 12.000 persones implicades. Posteriorment, cada mes es tornaran a fer proves a una mostra poblacional per seguir  l’evolució epidemiològica. 

En concret, la setmana del 31 d’agost, es faran proves de TMA i tests serològics als alumnes de primera ensenyança, de 6 a 12 anys, amb la intenció que puguin començar les classes el 9 de setembre com marca el calendari escolar. La setmana següent, després de la festivitat de Meritxell, seran els estudiants de segona ensenyança i batxillerat els que estaran convocats a fer-se les proves i començaran el curs el 14 de setembre. A tots se’ls faran les dues. També a partir del 31 d’agost els docents i tot el personal que treballa als centres educatius es podran fer els testos. L’operativa serà la coneguda ja per la població. Les proves es faran a tres stoplabs: la que ja funciona a la caserna de bombers de Santa Coloma i dues més, la ubicació de les quals encara s’ha de determinar. Ara bé, si hi ha alumnes o professors que decideixen no fer-se les proves, aquests no podran interactuar amb la resta de la classe i hauran de mantenir la mascareta i la distància interpersonal a l’aula durant 14 dies, que és el temps màxim d’incubació del virus.

El ministre de Salut va apel·lar en diverses ocasions a la “corresponsabilitat” dels ciutadans per aturar el virus i fer possible aquest retorn a l’escola amb la major normalitat possible. 

En el cas que hi hagi algun alumne que presenti símptomes se l’atendrà en un espai fora de la classe i s’avisarà la família, que s’haurà de posar en contacte amb el seu metge referent. I si es confirmés que pateix la Covid-19, s’aïllarà el seu nucli de convivència sencer i es mantindrà un aïllament de set dies. Llavors se’ls farien novament proves diagnòstiques per comprovar que no hi ha hagut contagi abans de poder retornar a classe.

Pel que fa al transport escolar, Vilarrubla va explicar que també els usuaris de cadascun dels busos escolars formen una unitat de convivència, la qual cosa permetrà tenir una bona traçabilitat dels contactes en cas que es produeixi algun positiu entre els alumnes. També va anunciar que tot i que ara l’aforament als autobusos és del 50%, quan comenci el curs es podria augmentar al 100%. Això sí, “mantenint sempre que sigui possible l’ús de la mascareta i les distàncies de seguretat”.  

Quant a les activitats extraescolars, els dos ministres van assegurar que consideren que es podran realitzar també com s’han fet fins ara, ja que l’experiència de les activitats d’estiu ha anat força bé i no hi ha hagut cap contagi. De tota manera, Vilarrubla va anunciar que a principi de curs es farà omplir a les famílies una fitxa on faran constar quines són les activitats d’aquest tipus que faran els infants per assegurar igualment la traçabilitat dels contactes.  

4 positius més i un hospitalitzat a planta
Les darreres 24 hores s’han detectat quatre nous positius amb proves diagnòstiques, fet que eleva la xifra total de contagiats a 981. A més, hi ha una persona d’uns 40 anys hospitalitzada a planta, ja que s’ha considerat oportú “tenir-la en observació”, va puntualitzar Martínez Benazet. Els casos actius continuen sent 70.  Els pacients recuperats són 858 i les defuncions es mantenen en 53.

Més beneficiaris dels ajuts a l’estudi
El Govern va aprovar dimecres canvis als ajuts a l’estudi per afavorir que hi hagi més beneficiaris. Així, no hi haurà un criteri socioeconòmic i s’ha optat per augmentar el nivell d’ingressos. Pel que fa a la beca per a la matrícula, la manutenció i la residència serà ara de 4.300 euros, 500 més que el que es donava fins ara. Quant a les ajudes al transport, s’incrementen en 50 euros i seran de 450 euros per al pròxim curs.

Desapareix l’abonament de bus internacional
El ministeri d’Educació ha decidit eliminar l’abonament de bus internacional i dedicar l’import que s’hi destinava a augmentar els ajuts a l’estudi dels universitaris. S’ha pres aquesta opció, va explicar la titular d’Educació, perquè els estudiants no només es desplacen a Barcelona i Tolosa a estudiar, sinó que ho fan a d’altres destinacions. L’abonament de bus nacional es manté  com fins ara. 

cribratge
alumnes
docents
inici
curs
mostreig
mensual
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic