Diari digital d'Andorra Bondia
 El rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau.
El rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau.

Doctors té l’empresa


Escrit per: 
A. D. / Foto: F. Santana

La Universitat d’Andorra (UdA) posa en marxa un Doctorat Industrial, un programa dissenyat perquè empreses de qualsevol sector de l’economia puguin destinar algun dels seus empleats a realitzar recerca en àmbits que els puguin reportar innovació o un avantatge comparatiu. Encara que el Doctorat ja està en marxa, el rector de l’UdA, Miquel Nicolau, confia que començarà a tenir sortida quan el Govern acabi de dissenyar els incentius per a les empreses que s’hi acullin.

“L’objectiu és traslladar la formació en recerca que es fa a la Universitat a les empreses”, explica Nicolau. El programa va adreçat a “una empresa del país, petita o gran, de qualsevol sector, que es vol convertir en cap de punter al seu sector”. La Universitat ofereix la metodologia, el treballador obté el doctorat en aquella àrea concreta i l’empresa adquireix el coneixement que necessita en una àrea concreta, argumenta el rector, que afegeix que el projecte està tancat però falta que el Govern dissenyi de quina manera lliga això amb les empreses perquè ho puguin assumir. “Quan es parla d’industrial, el terme pot generar dubtes”, reconeix, però s’hi podrien acollir treballadors de l’Administració, d’un centre hospitalari, de qualsevol sector econòmic.  “Home, potser una botiga amb dos treballadors no pot fer recerca, però uns grans magatzems podran fer recerca de mercat per exemple”, exemplifica. Entre els potencials clients, les start-up de l’àmbit tecnològic que es van implantant al país.

“A Dinamarca s’està fent des de fa, jo diria que set o vuit anys, i s’ha estès a França, Alemanya i també a Catalunya”, indica Nicolau per rebutjar que pugui ser una idea utòpica. “Sonava utòpic a tot arreu. A Dinamarca, tot i ser un país industrial del nord d’Europa, hi ha molta petita i mitjana empresa. També semblava utòpic, però ha arrelat. Per què? Doncs precisament perquè cada cop són més competitius”, defensa el rector.

Tot i així, reconeix, hi ha un camí per recórrer: “Cal la conscienciació de tots. La innovació és el resultat de la recerca. Alguna és més aplicada, però si puc tenir un producte innovador, el canvi és important”.

Doctors
empresa
UdA
doctorat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic