Diari digital d'Andorra Bondia
El bus a la demanda es va posar en marxa a mitjans de juliol.
El bus a la demanda es va posar en marxa a mitjans de juliol.

Dolsa defensa que el bus a la demanda i el taxi són serveis “molt diferents”


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Comú d'Escaldes / J. G.

El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, es va mostrar ahir estranyat que  els taxistes estiguin molestos per la posada en funcionament del bus a la demanda, un servei que consideren que els fa la competència i sobre el qual el Comú, a més, els hauria d’haver informat. Segons Dolsa, el bus i el taxi no haurien de ser competència perquè “són moltes les diferències que hi ha entre un i altre. Són serveis molt diferents”. A més, el cònsol menor va assegurar que els taxistes es podien haver presentat al concurs si és que estaven interessats a fer aquest servei.

Pel que fa a les diferències, Dolsa va fer notar que el taxi sempre és un servei individual mentre que el bus a la demanda és un transport compartit. En aquest sentit, va assenyalar que cal tenir en compte que al bus hi poden viatjar, per exemple, deu clients diferents i que no va al destí directe de cadascun d’ells, sinó que funciona amb un algoritme que decideix el trajecte que farà en funció de les persones que han demanat el servei. En canvi el taxi, sí que porta l’usuari a la destinació demanada de manera directa, sense fer parades. Tampoc no són competència si ens fixem en la velocitat d’un i altre transport i en el temps d’espera. I és que segons Dolsa, el taxi anirà sempre més ràpid que el bus i normalment els temps d’espera del client serà menor precisament pel fet que va més ràpid i no fa parades. 

També pel que fa a l’àmbit d’acció són ben diferents, va explicar Dolsa. Els taxis fan les carreres per tot el país, el bus a la demanda no i només  funciona a la parròquia d’Escaldes-Engordany. I si es parla de territori també s’ha de fer dels horaris, que són ben diversos, va assenyalar, de manera que “el taxi funciona 24 hores sobre 24”, però no el bus, que té un horari de 7 a 22 hores els dies feiners i de 9 a 22 hores els festius. És per aquest motiu que el cònsol menor va insistir que hi ha més diferències que similituds entre els dos mitjans de transport i va emfasitzar que l’aposta que ha fet el Comú amb el bus a la demanda dona resposta a la necessitat dels ciutadans de la parròquia. Finalment, Dolsa va recordar que la prova pilot del servei del bus a la demanda s’allargarà durant sis mesos perquè des de la corporació volen donar el temps suficient per assentar la iniciativa i veure si cal fer-hi alguns reajustaments com ara reforçar el servei en alguns moments del dia amb més vehicles. En qualsevol cas, el Comú es compromet a fer a principis de setembre un balanç sobre la marxa del bus a la demanda. 

Dolsa
bus a la demanda
taxi
serveis
Comentaris: 1

Comentaris

Jo ho trobo super! Tot el que sigui eficient per estalviar agafar el cotxe a uns quants, és beneficiós pel medi ambient, els altres comuns que es possin les piles!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic