Diari digital d'Andorra Bondia
A Gàmbia. Marc Sastre i Julen Guerrero en primer pla. Darrere, Laia Monturiol, Cristina Marín i al centre, Laia Guerrero.
A Gàmbia. Marc Sastre i Julen Guerrero en primer pla. Darrere, Laia Monturiol, Cristina Marín i al centre, Laia Guerrero.

‘Domandi, domandi’, el virus a Àfrica


Escrit per: 
A. D. / Foto: BonDia

Domandi, domandi. És el que et diuen en algunes parts d'Àfrica quan els vens amb les urgències pròpies de la vida occidental. Si més no abans que un virus obligués a acompasar el ritme. Això és el que explica la Laia Guerrero, una jove –“escaldenca-laurediana”, especifica– que s’ha embarcat amb altres tres nois del país en un projecte solidari –la galeria virtual ArtSteps Projecte Toubab– en favor dels qui encara s’ho estan passant pitjor que per aquestes contrades, confinats en poblets de Gàmbia on el punt d’aigua neta més proper potser està a sis quilòmetres.

La Laia, que té 21 anys, estudia Treball Social a Saragossa, tercer curs. A la capital aragonesa ja sol col·laborar amb l’associació Bokatas acompanyant persones sense sostre, una tasca de voluntariat que els últims temps havia complementat amb un parell de viatges a Gàmbia. El primer cop, explica, acompanyant el pare, el futbolista Julen Guerrero: havien assistit a la presentació del llibre El viatge de Kalilu, que el seu autor, Kalilu Jammeh, va protagonitzar a Andorra fa cosa d’un parell d’anys. Entre l’esportista i l’africà, impulsor de la fundació que porta el seu nom, que treballa en pro de l’educació dels infants a Gàmbia, es va generar una d’aquelles enteses que van fructificar en la primera estada dels Guerrero a terres africanes. “És una experiència impressionant, tothom ho hauria de fer un cop a la vida”, diu la jove escaldenca-laurediana. Si més no, precisa, perquè “et fa créixer com a persona” i posa davant els ulls tota una manera diferent de veure el cosmos sencer. Començant pel domandi, domandi, aquell ritme africà que tan bé han descrit autors com Ryszard Kapuscinski.

Després d’aquell primer viatge –el futbolista havia proposat la donació d’equipaments que no es feien servir i Jammeh el va convidar a conèixer de primera mà la situació de la gent a qui anirien destinats– la Laia va enrolar tres joves més, tots de 18 a 24 anys: Cristina Marín, Marc Sastre i Laia Monturiol. Tots quatre són els responsables d’aquesta galeria virtual amb la qual ja han aconseguit apropar-se als 2.500 euros en donacions (entre el seu projecte i un altre, també aixoplugat per la fundació, que és la que gestiona els diners), que ja han tingut un destí molt clar i concret: la compra de sacs d’arròs i cebes amb què alimentar aquelles persones que també han de romandre confinades però per a qui no hi ha cap xarxa d’ajuda pública. “Allà, si ningú no surt de casa, ningú no treballa, i així no poden ni dur aliments bàsics a la família”, recorda la jove andorrana. “Perquè ells normalment cobren al dia i amb el que reben van al mercat, però ara fins i tot els mercats estan tancats... i allà no hi ha supermercats”.

 Experiència de 360 graus

La galeria virtual, que permet una d’aquelles experiències virtuals en 360 graus -complementat amb un compte a Instagram-, explora en fotografies les formes de vida de la gent a qui van destinats els recursos, permet conèixer els seus rostres, el lloc on viuen i com s’enfronten a un moment que dificulta encara més les seves possibilitats. “Per a ells el confinament és encara més important que per a nosaltres, perquè els recursos sanitaris són molt precaris”, amb un hospital mal equipat per a poblacions molt àmplies i on l’accés als mitjans de transport representa una despesa difícilment assumible, hi afegeix.

La petita parcel·la de sort que tenen dins del desastre és que són unes poblacions joves, puntualitza Guerrero. “Així que en realitat, més que por al virus, el que temen és la fam. Que ja és trist de normal i ara ha empitjorat” amb el tancament, dèiem, de mercats, de fronteres. En àrees on la possibilitat de protegir-se amb el simple gest de rentar-se les mans amb aigua i sabó suposa pràcticament un luxe. “La nostra intenció és visibilitzar” tota aquesta problemàtica, la manera com s’enfronten a la pandèmia amb una manca de recursos tan brutal.

 

Domandi
virus
Àfrica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte