Diari digital d'Andorra Bondia

Donant una resposta al context


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: C. la Massana

A finals d’agost, els dotze joves que han seguit el Curs de voluntaris per la natura (CVN) finalitzaran la formació. Hauran estat vuit mesos per adquirir coneixements de biologia, de les plantes i arbres que es poden trobar al Principat i de quins animals hi viuen.

També hauran après tècniques de jardineria i gestió forestal, el funcionament de la maquinària i també que a sota d’una pedra s’hi pot trobar un escurçó, expliquen. Però, a part dels coneixements que els permetran treballar de tècnics forestals, també hi ha algun aprenentatge més a nivell personal que ha aparegut sense buscar-lo.
La iniciativa va sorgir del Comú de la Massana i té com a objectiu donar una sortida laboral a joves (tenen entre 17 i 20 anys) que no treballen ni tampoc estudien. Al mateix temps, es vol pal·liar la necessitat d’experts en aquest àmbit. Segons explica el coordinador del curs, Àlex Mata, sovint es troben que les empreses que netegen els camins, tot i que hi posen molta voluntat, no disposen de personal format. “Sembla una feina fàcil però no ho és” perquè el camí ha de tenir una mida concreta, l’herba s’ha de desbrossar d’una determinada manera i també s’ha d’aprendre a fer servir un xerrac i a apilar la llenya.
Així que després de la part teòrica del curs (la més dura ja que els participants no se sentien gaire motivats, segons van dir), han portat a la pràctica els coneixements amb l’enjardinament de la plaça de la Ciutadania i el manteniment de 40 dels 80 camins que hi ha a la parròquia (l’altra meitat ha anat a càrrec d’una empresa que ja ha ocupat dos dels joves). Aquesta tasca consisteix no tan sols a passar la desbrossadora, sinó a senyalitzar els camins o a fer un pont amb troncs si fa falta.
A més, ara adquireixen coneixements de ramaderia. “Portem les vaques d’un lloc a l’altre i les cuidem”, expliquen. Mata assenyala que d’aquesta manera es dóna suport a la vaquera, que no podia assumir el volum de feina arran de la separació d’unitats pastorals. “Així aprenen a moure una vaca, un cavall o un ramat”, indica, per afegir que han optat per obrir el ventall tant com han pogut perquè els participants tinguin més opcions a l’hora de buscar una feina.
El coordinador del curs destaca la implicació dels participants (dels dotze que van començar no se n’ha donat de baixa cap) i la cooperació i el companyerisme que s’ha anat forjant entre ells. La rebuda per part dels joves també ha estat bona. Alguns ja estaven interessats per aquesta matèria des d’un inici però per a altres ha estat un descobriment progressiu. Les tasques que més els han interessat han estat la gestió forestal, tret d’un noi, que prefereix la jardineria, i l’única noia participant, a qui li agrada més la ramaderia.
Un cop acabat el curs obtindran una doble titulació homologada, una de l’Escola d’Art Floral de Catalunya (que els permetrà treballar a fora) i una altra del ministeri d’Educació, que encara està per tancar. Tots ells esperen que el curs els obri alguna porta en el mercat de treball, tot i que són conscients que el context és complicat i sovint les empreses demanen moltes titulacions i experiència. La mancomunació de la gestió forestal per part dels comuns pot donar vida a aquest sector, ja que s’hi preveu invertir més, portant a la creació de noves empreses i, per tant, possibilitant l’entrada dels joves.
Mata també destaca que la corporació no s’oblidarà d’aquests joves quan hagin acabat el curs. “El Comú no té la voluntat de formar gent perquè després es busquin la vida a fora”, va exposar. Una les idees en què es treballa és que molts dels participants d’aquest any puguin assumir algunes tasques de tutoria del grup del curs que ve (que es limitarà a unes vuit persones). Tot plegat encaminat a donar resposta a una situació, agreujada pel context econòmic, que va fer de la majoria d’aquests joves uns ni-ni, tal com s’anomenen ells mateixos.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte