Diari digital d'Andorra Bondia
Presentació de la jornada al Museu de l’Electricitat, ahir al matí.
Presentació de la jornada al Museu de l’Electricitat, ahir al matí.

Dos de cada cent pacients moren per una infecció adquirida en un hospital


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Vuit de cada 100 pacients que ingressen en un hospital contreuen una infecció. D’aquests vuit, quatre queden en situació d’extrema gravetat; i dels quatre, dos moren a causa d’aquesta infecció. Aquestes són les dades estadístiques europees que va aportar la doctora Glòria Cruceta en la presentació de la jornada organitzada per l’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental en Interiors (Aaqai). Unes dades que van posar de manifest la importància de la temàtica que precisament s’abordarà el 12 de juny, al matí, a l’Espai Innovació Andorra d’Actua: “reflexionar i conscienciar els professionals sobre la importància que té comptar amb un ambient saludable en espais tan sensibles com són els hospitals i els centres sanitaris”. Així ho va posar en relleu el president d’Aaqai, Josep Sobrevias.  

En el cas d’Andorra, la doctora Cruceta va afirmar que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, des de fa molts anys, periòdicament i segons les normatives franceses i espanyoles, fa estudis de totes les àrees que són crítiques en un hospital, com ara els quiròfans, les unitats de cures intensives i la zona d’estabilització de tot el material quirúrgic. “L’hospital té molta cura de totes aquestes qüestions”, va afirmar.  En aquest sentit, Cruceta va explicar que té un comitè de control de la infecció que es produeix dintre de l’hospital i en fa un seguiment. “És a nivell europeu”, va concloure i, a parer seu, només caldria que es transposés la normativa espanyola, francesa o europea.

En una altra situació es troben, per exemple, les clíniques,  perquè el ministeri de Salut sí que demana tota una sèrie de requisits per obrir una clínica; ara bé, “cal establir la periodicitat per vetllar per la qualitat de l’aire amb uns protocols adequats”, perquè al cap de dos anys es poden haver embrutat molt els sistemes de climatització de l’aire. Segons la doctora, si es porten a terme els mecanismes previstos del control de l’aire, es poden evitar les infeccions. Filtrar millor l’aire i netejar els sistemes de climatització són dues de les accions que es poden realitzar i que són “senzilles de fer”.

pacients
moren
infecció
hospital
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic