Diari digital d'Andorra Bondia
Una infermera preparant la dosi de la vacuna.
Una infermera preparant la dosi de la vacuna.

Dos de cada tres ciutadans no estan disposats a vacunar-se d’immediat


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

Només un de cada tres ciutadans estan disposats a vacunar-se de manera immediata. Així es desprèn del tercer Observatori del CRES, amb una enquesta efectuada a 742 persones a mitjans de novembre i que aquest matí ha presentat el seu director, Joan  Micó. Segons ha explicat, un 32% dels enquestats diuen que estarien disposats a vacunar-se de seguida que estigui disponible la vacuna, mentre que prop d’un 38% no es vacunaria immediatament i esperaria fins que estiguin més provats els resultats. Un 16% ho faria més endavant per donar preferència als   col·lectius de més risc. Un 7% dels ciutadans no es vol vacunar en cap cas, ni quan arribi la vacuna ni més endavant. 

Segons Micó, a mesura que la gent es vagi vacunant anirà disminuint el percentatge dels que no es volen vacunar. De fet, quan van plantejar la pregunta van voler anar més enllà del simple fet de posar-se-la “ara o no”. D’aquesta manera, s’ha volgut “graduar els que deien que no”, però ha reconegut que hi ha cert recel reflectit “dels qui volen que passi el temps”. 

L’Observatori evidencia com la pandèmia continua condicionant de valent la situació social i econòmica de la població i la percepció que tenen de les seves condicions de vida. D’aquesta manera, les dades recullen que prop d’un 60% dels enquestats consideren que aquesta situació els ha afectat molt o bastant en la seva vida personal, mentre que un 40% diuen que ho ha fet poc o gens. En les relacions socials els percentatges són similars: un 63% es consideren força o molt afectats i un 37%, poc o gens.

El cert és que més de la meitat de la població ha patit una suspensió temporal del contracte (23,5%), una reducció de la jornada laboral (16,5%) o s’han quedat sense feina (10%) durant la pandèmia. Una situació que al novembre afectava encara un 40% dels enquestats. 

I com perceben els ciutadans, la seva situació econòmica des del març? Doncs un 34%, quatre punts més que l’Observatori especial que es va fer al juliol, consideren que ha empitjorat, només un 2% creuen que ha millorat i prop d’un 64% diuen que està igual, una percepció que ha davallat tres punts respecte al juliol. Un de cada tres treballadors de l’hoteleria i la construcció són els que consideren que la seva situació ha empitjorat més. També ho manifesten els propietaris i directius. I és que més del 50% de les empreses han vist minvar la seva activitat o bé han hagut de tancar portes, segons ha explicat Micó. 

L’habitatge, en primer lloc
El preu de l’habitatge (29%), les prestacions i les pensions (15%), l’economia (14%), els salaris (13%) i la mateixa Covid (12%), són els aspectes que més preocupen els ciutadans, mentre que d’altres qüestions com el trànsit o el transport públic, tot i que continuen neguitejant els ciutadans, ara “han quedat en un segon pla” perquè hi ha hagut “un canvi de prioritats”, ha manifestat Micó. Unes prioritats tenyides, a més, d’una afectació de la pandèmia que no escapa a cap ni un dels àmbits de la seva vida. De fet, en relació amb la Covid, el que més els preocupa és la saturació dels serveis sanitaris (84%), la seva salut física o mental (65%) i sortir al carrer (36%). I és clar, als enquestats que treballaven al novembre: perdre la feina. De vital importància per a un 73%.

vacuna
ciutadans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte