Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la Comissió de Participació de les Entitats Cíviques, ahir.
Un moment de la reunió de la Comissió de Participació de les Entitats Cíviques, ahir.

Dubtes sobre la ubicació del centre residencial d’educació intensiva


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La reunió de la Comissió de Participació de les Entitats Cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (Copec), centrada ahir en la infància i l’adolescència, va posar damunt la taula certs dubtes sobre la ubicació que s’ha elegit per al futur centre residencial d’educació intensiva (CREI). I és que l’Associació de Familiars per a la Salut Mental a Andorra (Afmma) va posar en relleu que la zona on es troba l’antiga residència del Solà d’Enclar és considerada de risc mitjà per la caiguda de blocs rocosos. “No és un lloc per posar-hi res”, va dir la presidenta de l’entitat, Rosa Lluís.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar, però, que ahir es va aportar tota la informació tècnica per “tranquil·litzar els ànims i deixar clar que és una ubicació idònia i que no presenta cap tipus de risc”. Les explicacions no van convèncer l’Afmma, que preferiria que la documentació fos elaborada per un tècnic independent. A la trobada, Espot també va aprofitar per explicar que el projecte marc del CREI està elaborat, que s’està treballant en el projecte constructiu, i que ja es disposa de les partides pressupostàries perquè el centre sigui una realitat l’any que ve o el 2021.
A banda del centre residencial d’educació intensiva, el Govern també va presentar a les entitats que formen la comissió la versió final del projecte de llei dels drets dels infants i els adolescents, que s’ha d’aprovar aquesta setmana al Consell General. Així mateix es va informar de l’estat d’avançament del protocol d’atenció en casos d’infants en risc, així com el nou model d’atenció a la infància i l’adolescència que s’ha implantat els darrers anys. Des de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza va valorar molt positivament el protocol per als infants en risc. “Ho celebrem”, va dir, i va destacar el treball per no revictimitzar la infància evitant que hagin de tornar a explicar la violència viscuda. 
El ministre, que ahir es va acomiadar de la Copec, va indicar que en la reunió es van presentar suggeriments i observacions “de detall”, que es van incorporar. “L’ambient és distès, constructiu i positiu”, va dir poc abans de finalitzar la trobada. La d’ahir va ser una reunió per fer balanç de les polítiques impulsades en aquesta legislatura en l’àmbit de la infància i l’adolescència. Espot va remarcar que això va permetre fer-les arribar a associacions que no estan focalitzades en l’atenció als infants però que, directament o indirectament, també poden tenir interès en aquesta qüestió. 
A l’últim, la Copec també va incorporar la participació del Raonador del Ciutadà. La petició va venir de l’Afmma i ja s’ha materialitzat, segons va explicar Espot.

Acord per fer una comissió sobre la Gavernera

La reunió de la Copec d’ahir es va tancar amb l’adopció d’un acord per crear una comissió permanent sobre infància, i concretament la Gavernera. El fet és que l’Afmma i Stop Violències van sol·licitar el mes de desembre passat, a través d’una carta al ministre Espot, la convocatòria d’una reunió de la Copec per obtenir informació sobre la situació que es vivia al centre d’acolliment d’infants, un fet que causava inquietud a aquestes entitats. 

La qüestió és que les associacions havien rebut queixes dels familiars, que indicaven que la Gavernera s’utilitzava per a menors amb malalties mentals o drogodependència quan aquest no és el recurs pensat per a aquesta funció. La carta no va rebre cap resposta i dos mesos després es va convocar la reunió celebrada ahir. En l’ordre del dia, però, no hi figurava la qüestió de la Gavernera. És davant d’això, que les dues entitats van demanar la creació d’una nova comissió. Segons van indicar, Espot es va comprometre a posar les bases d’aquesta abans d’acabar la legislatura. Lluís i Mendoza van explicar que el que volen és rebre informació. La presidenta d’Stop Violències va destacar que “nosaltres rebem molta informació de carrer i cal contrastar-la amb el Govern”. Per això remarca la necessitat de crear aquesta taula de treball, que té per objetiu que els menors “estiguin ben protegits”. La proposta és que hi participi el Raonador del Ciutadà, el batlle de menors i la fiscalia. El batlle de menors ja ha declinat l’oferiment. 
Lluís també va lamentar que des del desembre encara no s’hagi pogut abordar la situació de la Gavernera. Amb tot va apuntar que és una qüestió que cal “tractar-la bé”, amb garanties, i “no de pressa i corrent”.

 

 

 

 

COPEC
CREI
Solà d'Enclar
Gavernera
infància

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte