Diari digital d'Andorra Bondia
Un agent dirigint el trànsit a la rotonda d’Anyós durant la darrera nevada.
Un agent dirigint el trànsit a la rotonda d’Anyós durant la darrera nevada.

Durant la nevada es van posar 21 sancions per no dur equipaments


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

El pas del temporal Gloria va comportar importants problemes de circulació a la xarxa viària del Principat dimecres passat. Per assegurar que els cotxes anessin equipats, es van distribuir onze patrulles de policia en punts clau i també els agents de circulació comunals van fer aquesta tasca de control. Durant la jornada es van imposar un total 21 sancions a vehicles que circulaven sense equipaments. D’aquests, 15 eren turismes i sis vehicles pesants, tal com van precisar des del Govern i els comuns.

En relació amb els automòbils sancionats per la policia, vuit d’aquests eren turismes mentre que els cinc restants eren vehicles pesants. Des del Govern no van voler precisar, però, si eren vehicles amb matrícula estrangera o andorrana. Quant a les multes imposades des de les corporacions comunals, el Comú de Canillo va informar que el dimecres 22 de gener es va cursar una sanció a un vehicle amb matrícula estrangera al Tarter. Segons van indicar des de la corporació, la majoria de vehicles, ja sigui andorrans o forans, anaven equipats.

Qui també va posar sancions a vehicles que circulaven sense equipaments va ser el Comú d’Andorra la Vella. Els agents de circulació van cursar set denúncies a vehicles que, en no anar equipats durant el temporal, van generar alguna incidència viària. Entre aquests hi havia sis turismes i un autocar. Pel que fa a les matrícules, sis eren nacionals i una era estrangera. Des de la corporació van recordar que les multes previstes pels turismes que circulen sense equipaments són de 180 euros i pels autocars de 500 euros. 

Per contra, des del Comú d’Ordino van comunicar que durant la nevada no es va produir cap sanció per no dur equipaments, com tampoc se’n va cursar cap a Sant Julià de Lòria on el Comú va indicar que no es van registrar problemes d’aquest tipus. 

A Encamp, els agents de circulació tampoc van sancionar cap vehicle per no dur equipaments. En aquest sentit, des de la corporació van explicar que, durant el temporal, la parròquia va patir les conseqüències del col·lapse que es va provocar a les parròquies centrals. Això va provocar fortes retencions a les vies d’Encamp. Davant d’aquest fet van assenyalar que els agents de circulació es van centrar en desembussar el “caos circulatori” i ajudar en tot el que era necessari. Així es va recordar que fins ben entrat el migdia es van registrar retencions a la parròquia. Cal remarcar que des de Mobilitat es va explicar que les importants retencions es van produir perquè la neu es va glaçar i va convertir les carreteres en pistes de gel, impracticables fins i tot amb cadenes en alguna zona del país. Per això es va haver de tallar el trànsit per salar i netejar les vies.

Parades de bus
Malgrat que des del Govern es va fer una crida a utilitzar el transport públic durant la nevada, l’accessibilitat a les parades no sempre era fàcil, no tan sols el mateix dia del temporal sinó els dies posteriors. Així, els usuaris del transport públic mostraven el seu malestar en veure’s obligats a haver de superar una muntera de neu per accedir al vehicle quan la carretera general ja estava totalment neta. 

Tal com van assenyalar des dels comuns, el problema amb les parades de transport públic és que solen estar ubicades en carreteres generals i la neteja d’aquestes (que és una prioritat) fa que s’acumulin gruixos de neu als dos costat de la voravia. Així, des del Comú d’Andorra la Vella van exposar que quan això succeeix s’actua per obrir passos per garantir la circulació dels vianants. Tot seguit, es va actuant en els diferents indrets per minimitzar o pràcticament eliminar les restes de neu acumulades. La corporació va afirmar que “cal ser conscients que Andorra la Vella té molts quilòmetres de carrers i voravies i no es pot estar alhora a tot arreu”.

De la seva banda, el Comú d’Ordino va explicar que el protocol per a la treta de neu estableix com a prioritària la neteja dels accessos als edificis públics com són les escoles, l’escola bressol i els edificis administratius. Sobre les marquesines, la corporació va exposar que aquestes es troben a la carretera general i, en retirar la neu de la via aquesta va a parar a la voravia. És el Comú l’encarregat de retirar-la però la intensitat i l’abast de les precipitacions pot provocar alternacions en el protocol i els serveis de la treta de neu. 

En el cas de Sant Julià de Lòria, el Comú va indicar que la prioritat són els centres educatius, els centres de salut i les voravies. Així va assegurar que es fa especial èmfasi en les parades dels busos escolars però també va acceptar les dificultats per mantenir els costats de la carretera general nets. 

En el cas de Canillo, el protocol preveu actuar primer a les escoles, les parades de bus i els aparcaments. En el darrer episodi, el Comú va assegurar que les parades estaven netes.

nevada
sancions
equipaments

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte