Diari digital d'Andorra Bondia
Educació demana a totes les escoles que reiniciïn el servei de menjador
Educació demana a totes les escoles que reiniciïn el servei de menjador

Educació demana a totes les escoles que reiniciïn el servei de menjador


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va anunciar ahir a la tarda que ja s’ha demanat a totes les escoles  “que intentin reiniciar el servei de menjador escolar”. Així ho va manifestar en declaracions al programa La rèplica d’ATV. En aquest sentit, va explicar que havia mantingut una reunió amb el ministeri de Salut amb la finalitat que es puguin flexibilitzar algunes de les mesures que s’havien inclòs en un  primer document sobre les condicions pedagògiques de retorn a les escoles tramès als centres fa uns dies. Una flexibilització que afectaria sobretot qüestions com ara les distàncies que s’han de mantenir i les ràtios “que ajudarà que es pugui oferir aquest servei de menjador”, va dir Vilarrubla. De tota manera, la titular d’Educació va reconèixer que encara que s’hagi demanat “no pot assegurar que totes el puguin oferir”, però sí “la gran majoria”, adreçat als infants de fins a 12 anys. D’aquesta manera, Educació respon a una de les demandes que algunes famílies havien manifestat els darrers dies. 

Aquest relaxament en les mesures també es tindria en compte a les aules i al pati, preservant, això sí, “al màxim” el que va anomenar “el grup o unitat de convivència” format per un nombre de fins a 15 alumnes, que serien els que durant tota la jornada compartirien els diversos espais assignats. Es tracta, va assenyalar, que els infants puguin tenir “més contacte, es puguin abraçar, jugar junts i estar més a prop”. I és que des del ministeri es considera com a “bo” que els nens es puguin acomiadar dels seus mestres i companys i puguin fer “una visualització de tancament de curs” que serà “bona” per al seu “benestar emocional”. Ara bé, també va recordar la ministra que el retorn a l’escola és “voluntari” i han de ser els pares els qui prenguin aquesta decisió. 

Pel que fa als criteris que s’han de tenir en compte a l’hora de reobrir els centres, Vilarrubla va fer notar que s’han de prioritzar els cursos que tanquen les etapes dels diversos sistemes educatius. Quant als alumnes, s’ha de donar preferència als que tinguin alguna discapacitat o es considerin “vulnerables”. Una vulnerabilitat que pot venir donada, per exemple, perquè “no hagin pogut seguir tant l’ensenyament a distància”, o bé  perquè “emocionalment” se’ls faci especialment necessari aquesta tornada a l’escola. 

Una altra de les qüestions que preocupa força alguns pares està relacionada amb el transport escolar, ja que en  principi no n’hi haurà, i això podria provocar aglomeracions de vehicles i gent a l’entrada i sortida de les escoles. En aquest sentit, la ministra Vilarrubla va remarcar que s’ha fet arribar als centres que tant l’entrada com la sortida es facin de manera esglaonada per evitar aquestes possibles acumulacions i va revelar que per això comptarien amb la col·laboració del servei de circulació de les diferents parròquies. Un tema que precisament ahir a la tarda va tractar amb les corporacions comunals.

Vilarrubla va insistir que són les escoles les que han d’organitzar-se segons els espais i els recursos tècnics i humans dels quals disposen i comunicar a les famílies quin serà el seu pla d’acció en la reobertura. Així, cada centre ha de concretar de quina manera es compatibilitzarà l’atenció presencial dels alumnes amb el suport telemàtic que els professors han de continuar donant. També va apuntar que per facilitar l’actuació dels docents al centre, Educació preveu realitzar la setmana que ve una formació en línia més específica sobre les mesures de seguretat i higiene que hauran de seguir a l’escola.  

I al setembre?
Vilarrubla confia que al setembre “tot funcioni amb normalitat” i es pugui començar el nou curs. Això sí, fent una avaluació inicial als alumnes que permeti elaborar els plans d’estudi i, si cal, renunciar a una part del currículum. En la seva opinió, “tots els alumnes haurien de passar de curs”. Si s’haguessin de mantenir mesures de seguretat i prevenció, la titular  d’Educació s’ha compromès a buscar els espais necessaris perquè “les capacitats de les aules no fossin un problema” a l’hora d’impartir les classes, com ara biblioteques o fins i tot hotels.  Igualment preveu una formació competencial en matèria digital adreçada a les famílies perquè és una de les mancances que s’ha observat durant aquest temps.

Els centres i les AMPES, a l’espera de les noves recomanacions que han d’arribar avui

Les escoles i les associacions de mares i pares dels diferents sistemes educatius estan en espera de les noves mesures “de flexibilització” que el ministeri d’Educació els farà arribar avui mateix per acabar de reorganitzar-se de cara a la reobertura dels centres. Totes coincideixen a afirmar que el servei de menjador és una preocupació creixent, tant per a les famílies que hi estan interessades com per als qui s’han d’encarregar d’oferir-lo. Amb relació a això, algunes d’elles, com l’AMPA del col·legi María Moliner, han manifestat la necessitat que el personal dedicat al menjador i a la guarda dels infants en aquest temps del migdia rebi una formació adequada per actuar segons les normes de seguretat i d’higiene que es requereixin, de la mateixa manera que els mestres en rebran una per saber com han d’actuar a l’aula. A més, sembla que el nou document d’Educació podria ampliar les ràtios, de manera que hi podria haver una monitora per cada sis nens, segons apunten algunes fonts. 

En qualsevol cas, totes les AMPES han mostrat la seva bona predisposició a oferir el servei de menjador, si bé alguns dels seus membres assenyalen que hi ha “nervis i por” i que de moment han d’esperar a conèixer el nou protocol per estudiar com el podran assumir. També es mostren sorpresos per aquesta “pressa” per oferir ara el servei de menjador quan fa uns dies hi havia moltes precaucions per part dels ministeris d’Educació i Salut sobre el retorn a l’escola. Per la seva banda, des de l’AMPA de l’escola francesa d’Escaldes es comprometen a oferir el servei de cantina si poden garantir totes les mesures que demani el ministeri.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic