Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de la ministra Ester Vilarrubla a la comissió legislativa d’Educació.
Un moment de la compareixença de la ministra Ester Vilarrubla a la comissió legislativa d’Educació.

Educació posa en marxa un telèfon directe per denunciar l’assetjament


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Consell General

“Oferir el màxim de possibilitats perquè ens arribin tots els casos d’assetjament”. D’aquesta manera la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha anunciat avui la posada en marxa “d’una eina més” perquè les famílies puguin fer arribar directament al ministeri l’assetjament o suposat assetjament que estan patint els seus fills: un número de telèfon directe i exclusiu per denunciar aquests casos. La ministra ho ha fet en el marc de la compareixença davant al Comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports per informar sobre l’inici del curs escolar.

Segons Vilarrubla, s’ha avançat força en la denúncia de l’assetjament escolar. Hi han ajudat les campanyes comunicatives i les eines que s’han posat a disposició, com ara l’aplicació B-resol, però ara la família, a més de parlar amb el tutor del seu fill quan en tingui sospita o amb l’equip directiu, tindrà  aquesta línia telefònica directa perquè es puguin adreçar a Inspecció i agilitzar així l’aplicació del protocol contra l’assetjament quan no se sentin prou escoltades. Hi ha famílies que ja busquen el número del ministeri i truquen, però n’hi ha que no i si ara saben que hi ha un número directe i exclusiu per als casos d’assetjament al qual poden recórrer ho tindran més fàcil, ha reconegut. Es tracta d’“anar sumant les accions que ajudin a denunciar aquests casos encara que no ho siguin”. I “com més en posem més respostes podrem donar”.

Preguntada sobre què més es pot fer per lluitar contra l’assetjament, tenint en compte que arriben casos d’intents autolítics d’infants a Salut Mental per aquest motiu, Vilarrubla ha destacat que el treball de les competències transversals com ara reforçar l’autoestima dels alumnes o valors com el respecte per la resta de companys és fonamental. Unes competències que no estan pensades únicament per a l’assetjament, però sí per al perfil de ciutadà que volem tenir, que no vol assetjar i no vol ser assetjat. També s'ha referit a d’altres instruments, com ara la mediació a les escoles, la capacitat de donar-los veu i reforçar que puguin parlar. “Formem ciutadans que no volem que tinguin por a dir les coses, ja sigui per assetjament o per diferències de gènere”, ha conclòs la ministra.

De 5 a 10 alumnes fan les classes no presencials 
Dels 11.294 alumnes que han començat l’educació obligatòria aquest curs, entre 5 i 10 segueixen les classes de manera no presencial. En tots els casos menys un (el de la nena que no pot entrar a l’escola per la prohibicio d’ostentar símbols religiosos) els motius tenen a veure amb causes mèdiques que els impedeixen acudir al centre educatiu. Segons Vilarrubla, el decret que va aprovar dimecres el Govern pretén regular el seguiment del curs d’aquests alumnes. La ministra no creu que el cas de la nena del vel tingui un efecte crida sobre d’altres infants, ja que el que volen les famílies és que els seus fills socialitzin a l’escola i a les activitats extraescolars, tal com es va demostrar durant el confinament per la pandèmia.  

Prova pilot de l’esquí escolar per conèixer millor les estacions
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha anunciat avui que aquest curs es posarà en marxa una prova pilot de millora de la pràctica de l’esquí escolar per a alumnes de primera ensenyança de tres escoles. Així als alumnes d’una escola de cada sistema educatiu se’ls oferirà una hora més de monitor -en tenien dues i ara en seran tres- i a la quarta hora es farà una activitat de natura i de descoberta de les estacions perquè les coneguin de primera mà i d’una manera didàctica i adaptada a les seves edats. Si la prova pilot va bé, al curs 2023-2024 es farà extensiva a tots als alumnes de la resta dels centres educatius.

La ministra ha donat a conèixer la iniciativa coincidint amb la signatura del conveni amb Ski Andorra i l’aprovació per part de l’Executiu dels preus dels forfets d’esquí escolar diari i de l’hora de monitor per alumne. A més, el Govern també ha donat llum verd a la subvenció dels forfets extraescolar, universitari, d’acompanyant i la data de venda dels forfets per a la temporada 2022-2023, d’acord amb les tarifes pactades amb Ski Andorra. Tal com es desprèn de l’acord, enguany s’aplica un increment del 15% del forfet diari d’esquí escolar i un 7% a l’hora del monitor, respecte a la temporada passada. D’aquesta manera, els preus són de 9,71 euros per al forfet diari escolar i de 4,59 euros l’hora monitor/alumne. Un any més, l’Executiu n’assumeix el preu íntegre, confirmant així l’aposta per al foment de la pràctica de l’esquí entre els infants i joves del país per part del ministeri d’Educació, com s’assenyala en el comunicat fet públic ahir. Pel que fa a la resta de forfets el Govern augmenta la seva subvenció per reduir l’augment de preu que han d’assumir els usuaris.

Els forfets es posaran a la venda a partir de demà a l’estand de Grandvalira Resorts a la fira d’Andorra la Vella. A partir del 24 d’octubre es podran adquirir a les oficines d’Ski Andorra i recarregar a través del seu web.

Educacióm telèfon
denunciar
assetjament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte