Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

El 14% dels habitatges es beneficien d’ajuts del Renova des del 2011


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El programa Renova va començar fa poc més de 10 anys, encarat sobretot a la rehabilitació dels edificis i a poc a poc s’ha anat concentrant també en els aspectes energètics. I si a finals de la legislatura passada i a inicis d’aquesta que ja entra a la recta final eren els empresaris qui acudien al ministeri de Medi Ambient per expressar la seva preocupació, ja que consideraven que la iniciativa no era encara prou coneguda pels propietaris d’edificis  i amb prou feines s’esgotava la partida pressupostària que s’hi destinava, “ara tenim més sol·licituds que partida pressupostària i s’ha hagut d’anar incrementant la partida”. Ho explica la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, tot recordant que el programa va començar amb menys d’un milió d’euros de subvenció i l’any passat s’hi van destinar finalment 3,5, 2 en la modalitat clàssica i 1,5 en l’especial per fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica, que a l’agost ja s’havien esgotat. 

Les dades fetes públiques la setmana passada ho avalen, donat que fins a 28 sol·licituds que no han pogut ser ateses en el marc de la convocatòria 2022, tancada durant el mes d’agost per haver esgotat ja la dotació disponible, i que compleixen les condicions per tal de ser avaluades, passaran directament a la convocatòria que es pugui portar a terme el 2023. 

Així, segons Calvó fins a un 14% dels habitatges del país s’han pogut beneficiar d’algun ajut relacionat amb aquest pla Renova. Una dada que qualifica de “significativa”. 

A hores d’ara es tracta d’un pla que tothom coneix perfectament i respon a la voluntat d’anar rehabilitant des de la perspectiva d’eficiència energètica el parc d’habitatges existent. “Molta gent s’hi està acollint i cada vegada té més èxit i hem hagut d’anar incrementant els imports perquè hi ha moltes demandes en aquest sentit”, subratlla. Al seu parer, “és una línia interessant de mantenir i que probablement ens conduirà a tenir un parc existent que es vagi renovant al llarg d’aquests anys”. Insisteix que els ajuts són molt importants. En aquest sentit, recorda que “amb el fotovoltaic subvencionem fins al 40% i la rehabilitació integral de l’edifici també”. Aquestes ajudes que titlla de “molt interessants” són les que motiven els propietaris a fer les reformes necessàries. 

Obligatori rehabilitar?
Preguntada sobre la possibilitat de fer obligatòria la rehabilitació dels edificis per millorar l’eficiència energètica dels mateixos, la ministra de Medi Ambient referma que “l’obligatorietat d’anar cap a edificis de consum quasi nul·la tenim per a les noves promocions”. Pel que fa al parc d’habitatge existent, Sílvia Calvó creu que és difícil perquè les casuístiques dels propietaris són molt diferents. Així, remarca que “hi ha molt propietari petit que potser no té la capacitat d’inversió per poder rehabilitar el seu edifici”.

Taxa verda: “revertida a la transició energètica” 

Una altra de les iniciatives  de les quals la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, fa bandera és la de la implementació de la taxa verda. Així, valora de manera molt positiva que “ens ha ajudat per poder oferir el transport gratuït”, un element a tenir en compte per a la millora del poder adquisitiu dels ciutadans, ja que “és una de les mesures destinades precisament a compensar aquesta pèrdua de poder adquisitiu”. 

A més, la taxa verda també ha contribuït a l’augment de la partida pressupostària per al programa Renova en tot allò que es refereix a la millora de l’eficiència energètica, que també s’ha esgotat totalment abans d’acabar l’any. Segons Calvó, l’interès era que aquest impost fos totalment finalista i considera que precisament “és de les primeres vegades que s’imposa una taxa finalista perquè fos totalment revertida a la transició energètica”. 

Renova
habitatges

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte