Diari digital d'Andorra Bondia
 Durant la jornada d’ahir, unes cinquanta persones es van prestar a fer un test per saber el monòxid de carboni en l’aire expirat.
Durant la jornada d’ahir, unes cinquanta persones es van prestar a fer un test per saber el monòxid de carboni en l’aire expirat.

El 16% dels pacients que atén l’UCA són addictes al tabac


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El 16% de les primeres visites o nous pacients que va rebre la Unitat Conductes Addictives (UCA) el 2017 tenen problemes per deixar de fumar o són addictes al tabac. Així o va confirmar la cap de l’UCA, Angelina Santolària, qui va remarcar que és una de les addicions més greus de les societats modernes. 
El tractament mitjà a la Unitat Conductes Addictives oscil·la entre cinc i sis visites i un parell més de seguiment un cop completat el tractament, segons va explicar Santolària. Les recaigudes, però, abunden perquè, a diferència d’altres addicions, “la síndrome d’abstinència és més llarga i pot durar tres setmanes,  la qual cosa fa que hi puguin haver més recaigudes”, va dir.  
Santolària va fer aquestes declaracions ahir durant la celebració del Dia mundial sense tabac en què des del SAAS es va organitzar una jornada en la qual una cinquantena de persones fumadores van passar per un estand ubicat a la plaça de l’hospital i es van sotmetre a un test per comprovar la quantitat de monòxid de carboni en l’aire expirat, conseqüència de fumar. L’acte convidava a intercanviar una cigarreta per una poma per fer difusió dels beneficis que té deixar el tabac. 

Respecta l’espai sense fum 
El director assistencial, Joan Martínez Benazet, va remarcar que el  SAAS forma part de la xarxa d’hospitals sense fum. I va destacar que la plaça de l’hospital és un espai també sense fum degudament senyalitzat. El director assistencial va destacar que “la gent no respecta aquesta senyalització  i tenim dificultats perquè ho facin. Volem sensibilitzar tothom que respecti aquests espais sense fum, ja que les persones que hi venen, si no, estan sotmeses al tabac passiu”, va dir. 
Martínez Benazet va destacar que l’addicció al tabac a Andorra ha estat alta, similar a la dels països veïns i potser més alta entre la població jove. Santolària, però, va manifestar que encara manquen dates estadístiques en aquest sentit 
Durant la jornada per reivindicar el Dia mundial sense tabac, celebrada durant el matí d’ahir, també es van repartir fulletons sobre els beneficis de deixar de fumar tant per a la salut, com en l’aspecte físic i psicològic. A més, un altre fulletó que es va repartir recollia els consells bàsics per poder superar aquesta addicció, adjuntats en el quadre següent. 

UCA
addictes
tabac
pacients
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic