Diari digital d'Andorra Bondia

El 2009 registra temperatures mitjanes més càlides i menys precipitacions que la mitjana dels darrers 40 anys


Escrit per: 
Agències


L’any 2009 va registrar una temperatura mitjana anual de 9,3ºC i una precipitació total mitjana de 871,2 mm, segons les dades recollides a cinc estacions meteorològiques del país, i fetes públiques aquest dijous pel Departament d'Estadística.

Aquestes dades mostren que la temperatura registrada al 2009 és lleugerament superior a la mitjana dels darrers 40 anys, i que les precipitacions han registrat una petita davallada.

La temperatura mitjana anual del 2009 ha estat de 9,3ºC, si es tenen en compte les dades recollides a les tres estacions meteorològiques de FEDA (a Ransol, a la central i a Engolasters) i la del Roc de Sant Pere d'Andorra la Vella i les Salines d'Ordino. Si només es prenen com a referència les tres estacions de FEDA, la temperatura mitjana anual del 2009 és de 8,7ºC, el que representa 0,9ºC més que la mitjana de les mateixes estacions en els darrers 40 anys. Pel que fa a les precipitacions, es van acumular 829,7mm, el que representen -62,1mm menys que la mitjana de les tres estacions.

Per mesos, i mirant les tres estacions de FEDA, s'observa com, excepte el mes de gener, tots els mesos van ser lleugerament més càlids que la mitjana dels darrers 40 anys, especialment al maig amb una diferència de 2,9ºC. Pel que fa a les precipitacions, pràcticament tots els mesos van ser menys plujosos, a excepció del desembre, amb un excés hídric anòmal de 83,3mm. A l’altre extrem, als mesos de març, juliol o setembre van ser més secs que la mitjana dels darrers 40 anys amb dèficits hídrics de -33,3 mm, -22,5mm i -25,2 mm, respectivament.

D'altra banda, Estadística ha desglossat les dades per cada estació meteorològica. Així, a la del Roc de Sant Pere, l’any 2009 es va tancar amb una temperatura mitjana anual de 12ºC i una precipitació total de 858,6 mm. Per tant, en general i durant el 2009 hi ha precipitat menys que la mitjana (fet que no es compleix els mesos de maig i juny) i ha fet uns 3ºC més de temperatura al llarg de tot l’any que la mitjana de les cinc estacions.

Pel que fa a l'estació de Ransol, l’any 2009 es va tancar amb una temperatura mitjana anual de 6,8ºC i una precipitació total de 959,9 mm. Així, en general i durant el 2009 hi ha precipitat més que la mitjana i ha fet uns 3ºC menys de temperatura al llarg de tot l’any que la mitjana de les cinc estacions.

A Engolasters, l’any 2009 es va tancar amb una temperatura mitjana anual de 8,9ºC i una precipitació total de 724,4 mm. Aquestes dades es tradueixen en què ha precipitat menys que la mitjana, sobretot els mesos de febrer i novembre, mentre pel que fa a les temperatures es troba pràcticament sobre la mitjana de les cinc estacions al llarg de tot l’any.

L'estació meteorològica de la central de FEDA va tancar l'any 2009 amb una temperatura mitjana anual de 10,6ºC i una precipitació total de 804,6 mm. Per tant, en general i durant el 2009 hi ha precipitat menys que la mitjana (fet que no es compleix els mesos de maig i juny com passa en l’estació del Roc de Sant Pere) i ha fet 1ºC més de temperatura al llarg de tot l’any que la mitjana de les cinc estacions.

L'estació de les Salines va tancar l'any 2009 amb una temperatura mitjana anual de 8,3ºC i una precipitació total de 1.008,2 mm, que suposa més precipitació que la mitjana (fet que no es compleix els mesos de maig i juny) i un 1ºC menys de temperatura al llarg de tot l’any que la mitjana de les cinc estacions.

Finalment, Estadística destaca que l’evolució de les temperatures mitjanes anuals i precipitacions acumulades dels
darrers 40 anys sembla mostrar una lleugera tendència a la pujada de temperatures i reducció de les precipitacions. Els càlculs de tendència de les tres estacions de FEDA indicarien un augment de les temperatures entre el 0,2 i 0,4% anual.
 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic