Diari digital d'Andorra Bondia
El 2016, l’any amb més accidents laborals dels últims cinc exercicis
El 2016, l’any amb més accidents laborals dels últims cinc exercicis

El 2016, l’any amb més accidents laborals dels últims cinc exercicis


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Amb les dades de novembre, el BonDia ja avançava el mes passat que l’any 2016 es tancava amb una mitjana de deu accidents i cinc baixes laborals al dia. I finalment, amb les dades estadístiques de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) de tot l’exercici s’ha confirmat, i també s’ha comprovat que el 2016 ha estat l’any amb el nombre de baixes laborals més alt dels últims sis anys. Pel que fa al nombre d’accidents, ha estat el més alt dels darrers cinc anys. En xifres absolutes, el 2016 va registrar 3.600 accidents i un total  de 1.813 baixes laborals.
L’increment dels accidents laborals va relacionat amb l’augment de la població assalariada, segons alguns experts en riscos laborals, que també apunten altres causes de l’increment, com la manca de sensibilització sobre les mesures de prevenció i seguretat en el treball, que encara persisteix.  De fet, l’any passat es va tancar també amb la xifra d’assalariats més elevada dels darrers sis anys. L’any es va cloure amb una xifra de 41.163 treballadors, gairebé mil més que l’any anterior.
Si es mira per sectors, el de comerç i reparació de vehicles és el sector que més accidents laborals registra, en concret l’any passat van ser 725. Amb tot, també s’ha de relacionar amb el fet que és el sector amb més treballadors, 9.428. Aquesta correlació entre xifra alta d’accidents i xifra alta de treballadors ja no és tan directa en el sector d’altres activitats socials i de serveis prestats i el la construcció, que són el segon i el tercer que més accidents comptabilitzen (639 i 589 el 2016, respectivament). 
Per altra banda, val a destacar que la mitjana més alta de dies de baixa laboral, que ve a ser de 56 dies, la registra el sector de l’administració pública i seguretat social, és a dir el del funcionariat, seguit de transport i llars que ocupen personal domèstic, amb 55 dies.  
La CASS va informar ahir que està disponible a la part privada del seu portal, amb accés per certificat digital, la declaració d’accident de treball, fet que simplificarà aquest tràmit. Així, les empreses podran fer el tràmit en qualsevol hora del dia sense que s’hagin de desplaçar.

accidents laborals
cass
construcció
baixes laborals
accident de treball
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic