Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions del Servei d’Ocupació.
Les instal·lacions del Servei d’Ocupació.

El 2017 es tanca amb 42 contractes a treballadors amb discapacitat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

En el marc de l’estratègia del Govern en matèria d’inclusió laboral de les persones amb discapacitat, des del 2016 es treballa per afavorir la seva entrada al mercat de treball ordinari a través del Servei d’Ocupació. Així, per aconseguir la contractació dels inscrits, s’han realitzat contactes amb 110 empreses i també amb els serveis públics. Fruit d’aquesta tasca, durant l’any passat es van formalitzar 42 contractes laborals ordinaris dels quals 31 eren al sector privat i 11 al públic.

Segons va informar el Govern, les empreses que “hi col·laboren” són de sectors molt variats com ara la fabricació, el comerç, l’hoteleria i la restauració, i els serveis fonamentals. A aquests s’hi afegeixen l’administració pública, l’administració de justícia, els comuns, les empreses parapúbliques i les organitzacions sense ànim de lucre. Els llocs de treball ocupats més habitualment són els de suport administratiu, els operaris de magatzem, els auxiliars de comerç, els auxiliars de cuina, el personal de neteja, els recepcionistes, els cuidadors d’animals i ordenances però també n’hi ha d’especialitzats en l’àmbit tècnic de l’administració, la informàtica i dels oficis. 

A hores d’ara, però, es troben en vigor un total de 34 contractes. D’aquests, 26 estan formalitzats amb el sector privat i 8 amb el sector públic. De les persones amb discapacitat contractades a través del servei, el 60% es beneficien del servei de preparació laboral. A més, si fem atenció a les persones amb discapacitat registrades al Servei d’Ocupació que són usuàries del servei de treball amb suport, durant el segon semestre del 2017 es van atendre 128 persones. Per altra banda, a hores d’ara consten inscrites 73 persones discapacitades en recerca de feina. Des del Govern es va posar en relleu que en relació amb aquests usuaris que busquen un lloc de treball s’ha de tenir en compte que no tots esperen rebre ofertes de forma immediata ja que “es troben en diferents fases d’incorporació al mercat laboral”. Així, hi ha persones que estan en procés de descriure el seu perfil professional i expectatives; altres s’estan formant i desenvolupant competències laborals; i també hi ha persones que formen part de programes formatius com Fent camí i que ara estan realitzant pràctiques a empreses prèvies a la contractació ordinària.

Cal recordar que qualsevol persona que estigui en recerca o millora de feina, tingui o no una discapacitat, quan s’inscriu al Servei d’Ocupació un tècnic identifica si necessita suport per a la incorporació al mercat laboral. En el cas que es valori que necessita suport, amb el seu consentiment, se li proporciona el servei d’un tècnic d’orientació especialitzat que intervé en la intermediació amb les ofertes i possibilita l’adaptació al lloc de treball. Aquest servei es pot complementar amb la figura del preparador laboral, que acompanya, capacita i forma la persona en les tasques que haurà de desenvolupar en el lloc de treball per afavorir una millor adaptació a l’empresa. Es tracta d’un seguiment o acompanyament que s’oferirà de manera permanent o puntual i durant el temps que s’estimi necessari. 

Per incentivar les contractacions i donar visibilitat a les empreses compromeses amb la inclusió laboral de les persones amb discapacitat s’ha posat en marxa la Xarxa d’empreses inclusives. Avui ja han signat el conveni 13 empreses, que ocupen 14 persones. A banda, les empreses que contracten de forma estable persones amb discapacitat es poden beneficiar de subvencions econòmiques d’entre 250 i 550 euros al mes per una jornada laboral de 40 hores. Segons el programa i la fase de contractació es poden allargar fins als 15 mesos. A aquestes subvencions s’afegeix l’exoneració del pagament de la CASS de la part empresarial fins al salari mínim. Aquestes ajudes tenen l’objectiu de subvencionar el període d’adaptació de la persona a l’empresa i s’hi pot accedir fins a finals d’any. La tasca del Servei d’Ocupació es complementa amb la realitzada per l’Escola Meritxell per a persones que necessiten un suport més intensiu o treballar en entorns protegits.

2017
tanca
contractes
treballadors
discapacitat
Número de vots: 530
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic