Diari digital d'Andorra Bondia
El 21% dels nois vincula seguir amb el maltractador amb l’acceptació
El 21% dels nois vincula seguir amb el maltractador amb l’acceptació

El 21% dels nois vincula seguir amb el maltractador amb l’acceptació


Escrit per: 
P.G./ M.S.C. /Foto: Jonathan Gil

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA), després de les xerrades i enquestes realitzades a alumnes de tercer i quart de segona ensenyança, conclou que encara s’ha de treballar per eliminar estereotips i rols en les relacions de parella per poder gestionar bé la violència de gènere. I és que els resultats són xocants. Tal com explica la psicòloga Helena Mas, el 16% de les noies i el 21% dels nois estan d’acord que si una dona és maltractada i  no deixa la seva parella “és perquè realment no li desagrada tant que la maltractin”. De fet, la majoria dels alumnes (60,3% dels enquestats) considera que el sexisme és present a la societat i un 25,6% de les noies assegura haver sentit discriminació per raó del seu sexe per un 6,25% dels nois –hi ha una diferència de 19,32 punts entre ells i elles.
Altres percentatges rellevants que demostren que “encara hi ha concepcions inapropiades de l’inici i del manteniment del maltractament”, segons Mas, és que el 21,5% de les noies i el 28,9% dels nois estan d’acord que si la violència es fa al si de la família no ha de sortir d’allà, és a dir, no s’ha de fer pública, ja que és un assumpte familiar. La psicòloga també va explicar que cal treballar molt per fomentar la igualtat. Entre els alumnes entrevistats, el 7% de les noies i el 21% dels nois diu que “no passa res si la parella ens insulta o ens ridiculitza”. També destaquen les respostes dels nois a frases com “Pel bé dels fills és millor que una dona que pateix violència del marit no ho denunciï” (un 10,8% dels nois hi està d’acord per un 7,6% de les noies). També el 19,6% dels nois manté que quan una dona és agredida per la parella és que deu haver fet alguna cosa per merèixer-ho, per un 8,2% de les noies. 
Aquest és el segon any que l’ADA fa xerrades i enquestes per posar el termòmetre per saber si en la societat més jove encara continuen falsos estereotips i concepcions de relacions de parella que s’han d’eradicar.  En aquestes enquestes es valora el manteniment de certs estereotips, la regulació de les emocions i la concepció de relacions sanes que tenen els joves. Així, un 25% dels nois i les noies encara creuen que els homes durs són més atractius i un 14,7% dels nois i un 7% de noies afirmen que els homes no poden plorar.
De tots els resultats s’extreu  que encara hi ha una gran diferència entre les opinions i els estereotips que tenen els nois i les noies. Els nois tenen més concepcions inapropiades del maltractament i de la violència de gènere que les noies. A més també es conclou que encara “hi ha presència d’actituds estereotipades envers les relacions de parella”, va comentar Mas. En aquest sentit, l’enquesta demostra que perviuen actituds basades en l’amor romàntic i en el lliurament a l’altre, tot i que en algunes preguntes es detecta una diferència d’opinions entre els nois i les noies. De l’estudi es conclou que un 10,3% de les noies i un 25,9% dels nois consideren que és normal que la parella et digui com has de vestir. També un 45,2% de les noies i un 60,6% dels nois defensen que en una parella el noi ha de protegir la noia, mentre que un 13,7% de les noies i un 16,8% dels nois estan d’acord amb l’afirmació “Si la meva parella no sent gelosia vol dir que no m’estima”. Per altra banda, un 7,8% de les noies i un 15% dels nois exposen que per tenir una bona relació de parella la dona ha d’evitar portar la contrària a l’home, i un 15,5% de les noies i un 23,5% dels nois diu que en les relacions de parella és habitual que un dels membres s’enfadi si l’altre no fa el que aquell vol.  
L’enquesta conclou que entre els adolescents predominen posicions contràries a la violència de gènere, tot i que els resultats evidencien que són presents entre ells posicions distorsionades sobre aquesta matèria.

Presència testimonial d’alguns rols tradicionals

L’enquesta assenyala que alguns rols relacionats amb el gènere quasi han desaparegut. Així, el 4% de les noies i el 9,3% dels nois creuen que està bé que els nois surtin amb moltes noies però no al revés. També només un 4,6% de les noies i un 7,5% dels nois mantenen que els homes han de ser responsables de mantenir econòmicament la família i les dones s’han de quedar a casa i fer-se càrrec dels fills i les tasques domèstiques. Va a la baixa, doncs, el rol que s’ha atorgat tradicionalment als homes i a les dones.

 

 

ADA
Helena Mas
violència de gènere
maltractada
parella
estereotips
rols
estudi
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic