Diari digital d'Andorra Bondia
El 3% de la gent gran de Sant Julià de Lòria viu sola i no té familiars
El 3% de la gent gran de Sant Julià de Lòria viu sola i no té familiars

El 3% de la gent gran de Sant Julià de Lòria viu sola i no té familiars


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Una enquesta encarregada pel Comú de Sant Julià de Lòria al Cres sobre les persones majors de 65 anys revela que un 3% de la gent gran de la parròquia viu sola i no disposa de xarxa familiar. D’aquests 18 casos, però, 16 estan “controlats per amics o veïns”. Tenint en compte que el sobreenvelliment, les malalties i la falta de xarxa social són els aspectes que més poden influir en la vulnerabilitat de la gent, els responsables del treball conclouen que només hi ha dues persones que estan en risc d’exclusió social. De l’enquesta també se’n desprèn que un 86,5% de la gent gran té fills a Andorra, mentre que un 18% no té fills i viu sola.   

Amb tot, la major part de les persones que tenen més de 80 anys (un 33% d’aquesta franja) poden viure soles i, dels enquestats, un 94% no té cap discapacitat, mentre que un 16% necessita ajuda per caminar (ja sigui un acompanyant o un bastó). Destaca que d’aquests darrers, un 27% viuen sols. A banda, es constata que un 15% dels enquestats té la residència en una zona allunyada del nucli urbà i un 7%, als quarts.

El treball també indica que el 64,3% de majors de 65 anys estan casats i, el 24,2%, viuen sols. A partir dels 80 anys, però, el 46% són vidus. La viduïtat afecta més a les dones (un 38% tenen aquest estat civil), i això redueix el seu poder adquisitiu i afavoreix la soledat. Així, el 65% de les persones vídues viuen soles, encara que a mesura que les persones envelleixen s’activa la xarxa de solidaritat familiar. Si ho mirem per gènere, però, el volum de dones que viuen soles (30%) duplica el d’homes (16%). També les persones que viuen en parella, en el cas que un dels dos tingui alguna discapacitat, poden estar en situació de vulnerabilitat. S’ha detectat un 8% de casos amb aquestes característiques.

Davant d’aquesta realitat, la consellera de Social, Francesca Barbero, va avançar que en breu es preveu posar en marxa el projecte Radars. Aquest projecte ha de permetre, amb prèvia autorització de la persona interessada, activar els veïns o gent de l’entorn perquè puguin encendre l’alarma en el cas que es detecti algun comportament anormal. A banda, amb l’enquesta, es farà una base de dades que permetrà elaborar gradacions de risc en diferents àmbits, entre altres aspectes.

 

Els enquestats troben a faltar un centre de dia i un menjador social a la parròquia

Els enquestats troben a faltar un centre de dia i un restaurant social a la parròquia. Quant a la primera demanda, un 43% de les persones que han respost a l’estudi han afirmat que el farien servir i, amb relació a la segona, un 38%. Un 22,4% també remarca que seria interessant disposar d’àpats a domicili i, un 28,6%, poder gaudir d’un centre cívic. Barbero va afirmar que el centre de dia és un projecte d’abast que caldria impulsar amb el Govern. Sobre el menjador social, es va comprometre a valorar-ho al mateix temps que va recordar que ja se n’havia parlat, però no es tenia la seguretat que tingués demanda.

Per altra banda, la gent de més de 65 anys també suggereix millorar el manteniment, l’adequació i la neteja dels carrers de la parròquia; millorar els camins per fer-los més planers i més amplis; i ampliar els horaris i les parades del Quart Bus. La demanda de millora dels camins per passejar és més assenyalada per part de les persones que viuen lluny dels nuclis urbans (ho diuen el 6% dels enquestats). Amb relació a la petició de millora del servei de transport públic parroquial, és assenyalada pel 3% dels enquestats i és exposada principalment per la gent gran que viu als quarts de Sant Julià de Lòria. 

 

 

gent gran
sant jullià
enquesta
barbero

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte