Diari digital d'Andorra Bondia
Estudiants a la porta d’entrada de l’UdA.
Estudiants a la porta d’entrada de l’UdA.

El 30% dels estudiants presencials de l’UdA fan mobilitat internacional


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Agències

L’impuls de la internacionalització i la mobilitat dels estudiants inclosa a tots els plans d’estudis de la Universitat d’Andorra (UdA) és relativament recent. De fet, “deu fer uns cinc anys com a màxim, dos dels quals han estat tristament els de la pandèmia”, reconeix el rector de l’UdA, Miquel Nicolau. Amb tot, el cert és que cada vegada hi ha més demanda per part dels alumnes de sortir fora en algun moment dels estudis i, entre la mobilitat per fer pràctiques formatives i la mobilitat acadèmica, en l’actualitat ja hi ha gairebé el 30% dels estudiants presencials de l’UdA que fan algun tipus de mobilitat internacional.

A dia d’avui, la major part dels alumnes de l’UdA que surten del país ho fan per les pràctiques que formen part dels seus estudis. Així, en el cas del bàtxelor en Infermeria el pla d’estudis preveu un total de 10 períodes d’estades formatives clíniques per tal que cada estudiant pugui conèixer de primera mà els diferents àmbits d’actuació de la professió que exercirà en el futur: cures bàsiques, àmbit gerontològic i geriàtric, maternal i de la dona, hospitalari i sociosanitari, atenció primària, salut mental, atenció comunitària, atenció en l’àmbit crític i, finalment, àmbit pediàtric i infantil. Per a aquestes estades, l’UdA disposa de convenis amb una cinquantena de centres hospitalaris, sociosanitaris i d’atenció primària tant de dins com de fora d’Andorra, en concret d’Espanya, França, Mònaco i Portugal.

Però a banda de la mobilitat per pràctiques, la mobilitat acadèmica també s’ha fet un lloc els darrers anys. “És veritat que la part de mobilitat acadèmica encara és petita, però cada any hi ha tres o quatre estudiants que surten d’Andorra per un semestre”, explica Nicolau. En aquest sentit, recorda que l’UdA no pot participar directament en el programa Erasmus, “però hem fet coses equivalents amb convenis bilaterals”. A més, els ajuts als estudiants que volen cursar un semestre fora els proporciona la mateixa universitat, en comptes de fer-ho l’Estat, com passa amb els Erasmus, a través de les seves beques de mobilitat.

A dia d’avui, la Universitat d’Andorra té signats un total de 45 convenis amb universitats de tot el món. Això permet oferir un total de 281 places de mobilitat acadèmica internacional: 126 places a Amèrica, 123 places a Europa, 20 places a Àsia i 12 places a Àfrica. Ara bé, no totes les destinacions estan obertes a tots els alumnes, sinó que s’ofereixen en funció dels estudis reglats que s’estiguin cursant, que a l’UdA són Administració d’empreses, Ciències de l’Educació, Infermeria i Informàtica.

“Els alumnes que venen de fora valoren la nostra dimensió”
Un 30% dels estudiants de l’UdA són de fora. Aquest percentatge engloba els alumnes que no són d’Andorra i que decideixen fer aquí els estudis universitaris en la seva totalitat, molts d’ells provinents de comarques veïnes, i també aquells, encara una minoria, que venen puntualment a estudiar un semestre. En aquest cas, contribueix a la tria de la Universitat d’Andorra el fet que els seus plans d’estudis incorporin un semestre en anglès. “Cada cop tenim més demanda d’estudiants de fora que volen venir, i això ha suposat un esforç. Perquè és clar, si ho fas tot en català, no els pots atraure perquè per a un sol semestre no aprendran la llengua. Aquest és un dels motius pels quals hem incorporat un semestre en anglès, tot i que principalment ho hem fet perquè els nostres estudiants perdin la por d’utilitzar-lo com a llenguatge professional”.

El rector de l’UdA assegura que els estudiants de fora “valoren molt positivament la dimensió de la universitat, i és que aquí els alumnes es coneixem pel nom i els cognoms”. Això sí, “si l’arribada d’estudiants de fora es disparés sense disposar d’una residència, tindríem un problema”. Ara mateix, aquesta qüestió es resol mitjançant acords puntuals amb propietaris de pisos que “ens ofereixen preus tancats”.

estudiants
UdA
mobilitat internacional
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic