Diari digital d'Andorra Bondia
El 35% de les queixes que rep el raonador són contra els funcionaris raonador del ciutadà Josep Rodríguez
El 35% de les queixes que rep el raonador són contra els funcionaris raonador del ciutadà Josep Rodríguez

El 35% de les queixes que rep el raonador són contra els funcionaris


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Les queixes pel tractament rebut pels funcionaris de l’administració en general encara són les majoritàries al Raonador del Ciutadà. L’any passat van suposar un 35% dels expedients oberts. El raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, va comparèixer ahir  davant la comissió legislativa d’Interior per explicar la memòria del 2015. L’administració que es posa en el primer lloc d’aquest rànquing de queixes és, com cada any, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El 2015 el 27,49% de les denúncies són contra la CASS, per qüestions socials.   Aquestes van créixer un 13,6%  l’any passat. Rodríguez va ser crític ahir davant els consellers de tots els grups parlamentaris i va remarcar la necessitat de “localitzar aquestes persones que no compleixen la seva obligació i apartar-los o obrir-los un expedient”, va dir fent referència a aquells funcionaris que impedeixen el funcionament de l’administració i que no saben que “estan al servei del ciutadà”.
Segons aquesta institució, “malauradament el problema està en les institucions i no en la persona en si”, va dir el raonador. Es tracta d’una queixa reiterada, any rere any, per aquesta institució, i d’aquí la gravetat. El raonador va advertir ahir que després de reunir-se amb el nou consell d’administració de la CASS ha detectat “un interès perquè la CASS funcioni, i això ja és una bona notícia”. Rodríguez, però, va puntualitzar que només ha estat un interès manifestat perquè no ha constatat que s’hagi obert cap expedient a cap funcionari. “Només em van dir que prendrien mesures i hi hauria un enfocament diferent de les coses”, va dir el raonador. 
En aquest apartat, el raonador també va ser crític amb la comissió formada per tres metges externs a la CASS de què es pot fer ús en cas de conflicte per un acte o decisió d’un metge de la Seguretat Social. “Esperava una comissió més humana”, va dir, i va criticar el fet que sigui l’assalariat qui hagi de pagar una part  de l’examen d’aquest metge i també el procediment pel qual s’ha de demanar. Segons el raonador, des de la mateixa CASS tampoc  s’informava d’aquesta comissió i encara és massa aviat per avaluar l’impacte que pot tenir, segons Rodríguez. 

MÉS CASOS GREUS EL 2016
Rodríguez, que va remarcar que les xifres del 2015, ja avançades per aquest rotatiu, indiquen un nombre similar d’expedients però d’una gravetat més lleu, ahir va advertir que aquesta tendència s’ha canviat el 2016 i que aquest any ja han notat que ha tornat la gravetat. “Es tracta sobretot de gent que ha perdut la feina i que passen per situacions de dificultat”, va dir, i va puntualitzar que ara s’espera un creixement amb l’acabament dels treballadors temporers a les pistes.  Això, però, fa preveure que “la crisi que pensàvem que ja s’havia acabat no s’ha acabat”. 

CONTRACTE ESTÀNDARD
Les queixes per l’habitatge també són contínues. La conveniència de crear un contracte de lloguer genèric “per evitar les males praxis” va ser un altre aspecte en què va insistir ahir Rodríguez al Consell General. “He vist contractes kafkians amb clàusules que són il·legals”, va manifestar. Segons Rodríguez s’hauria de crear un model únic de contracte de lloguer amb quatre paràmetres que s’han de marcar, com és l’ús de la calefacció. 
El raonador també va advertir que els ajuts socials tarden a arribar i, tot i que arriben, això fa que algunes persones visquin  situacions complicades durant uns dies. La consellera d’SDP, Sílvia Bonet, va prendre nota d’aquesta denúncia perquè, segons va explicar, en la Llei de serveis socials i sociosanitaris hi ha una clàusula d’urgència precisament perquè es donin les ajudes ràpidament. Bonet va dir que “això vol dir que el procediment per a ajuts socials encara és feixuc i això preocupa; per tant, caldrà fer una revisió del procediment”.
Per la seva banda, la consellera liberal Judith Pallarés va apuntar que per tot el que fa referència a la comissió nova dels metges de la CASS “espero que el raonador es pugui reunir amb el ministre de Salut aviat perquè li ho traslladi”. Rosa Gili, consellera socialdemòcrata, va fer èmfasi en la importància de la figura del raonador, i des del seu partit van plantejar “la possibilitat d’incrementar-li la partida pressupostària perquè realment arribi a tothom”. Finalment, la consellera de DA Sofia Garrallà es va quedar en l’afirmació que durant el 2015 “no s’han incrementat els expedients i que són 
menys greus”. 

raonador del ciutadà
Consell General
Josep Rodríguez

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte