Diari digital d'Andorra Bondia

El 47% de la població considera que la corrupció és un problema gran al país


Escrit per: 
Redacció

Pràcticament la meitat de la població considera que la corrupció és un problema gran al Principat, segons conclou el segon Observatori del 2010, l’informe semestral del Centre de Recerca Sociològica (CRES).

El director de l’entitat, Joan Micó, va matisar que Andorra es troba “a la part baixa d’Europa”, molt per sota dels països veïns, on els percentatges oscil·len entre el 73% de França i el 93% de Portugal.
L’estudi, realitzat a petició del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) sobre la base de l’enquesta de l’Eurostat del 2009, revela que el 15,4% dels enquestats estan totalment d’acord amb l’afirmació que la corrupció és “un problema gran” a Andorra, mentre que el 31,5% hi estarien d’acord. En contrapartida, el 29,3% van assegurar que no coincideixen gaire amb aquesta premissa i el 13,4% s’hi van mostrar completament en desacord.
En l’àmbit de l’administració, la meitat de la població creu que la corrupció suposa un problema important, mentre que el 27% hi està en desacord i el 23,5% dels enquestats va optar per no contestar la pregunta. Precisament la percepció general és que els suborns i l’abús de poder són més habituals en la concessió de permisos de construcció i altres contractes públics, amb un 49% i 43%, respectivament, unes mitjanes que s’apropen més a la percepció mitjana europea (51% i 54%).
L’amiguisme i els vincles existents entre els negocis i la política són les principals causes apuntades pels enquestats. Així, el 25,7% pensa que hi ha corrupció a Andorra pels interessos particulars i perquè “en un país petit com Andorra tothom es coneix”, mentre que el 22,9% creu que hi ha massa vincles estrets entre negocis i política. Finalment, el 15% de les persones consultades consideren que a Andorra no hi ha corrupció i el 6,5% argumenten que “hi ha corrupció a tots els països, sempre n’hi ha hagut i sempre n’hi haurà”.
Segons l’informe elaborat pel Centre de Recerca, l’1,5% dels ciutadans (13 de les 870 persones enquestades) van admetre que durant els darrers dotze mesos els havien proposat, o bé esperaven d’ells, el pagament d’un suborn, procedent principalment de polítics en l’àmbit nacional (0,4%) i de funcionaris que adjudiquen permisos de construcció (0,3%). En aquest cas, una comparativa amb les dades de l’Eurobaròmetre assenyala també que aquests registres es troben entre els més baixos d’Europa, únicament per sobre dels de Dinamarca (1%).

La dificultat per trobar feina es manté com la principal preocupació mentre creix el neguit per la política interior
Els problemes per trobar feina es mantenen com la principal preocupació de la ciutadania, seguits del nivell de vida car, mentre que el neguit per la política andorrana ha crescut de forma important respecte a l’últim semestre. Segons l’Observatori del segon semestre del 2010, el 29% de la població apunta la necessitat de millorar l’accés al mercat laboral, si bé en l’últim estudi el percentatge arribava fins al 39%.
El 28% es mostra preocupat per l’elevat nivell de la vida, el preu de l’habitatge i els salaris baixos, i per la salut de l’economia, el comerç i el turisme. Així mateix, el 24,6% dels enquestats creuen que cal millorar aspectes de caràcter social, com ara les prestacions i pensions, les guarderies i la sanitat. Pel que fa a la política andorrana, fa un any tan sols el 4% de la població creia que calia una millora, mentre que a l’últim Observatori del Centre d’Estudis Sociològics (CRES) creix fins al 16%.
Aquest neguit per la política es reflecteix també en la nota que la ciutadania dóna a les diferents institucions del país, ja que en general van a la baixa. El Govern i el Consell General aconsegueixen un aprovat just, amb un 5,4 i un 5,1, respectivament. Els partits polítics i les associacions sindicals són els que s’emporten la pitjor part, amb un 3,9 cadascun, i les associacions empresarials es queden amb un 4,6. Els comuns són els que tenen més confiança dels ciutadans, amb una nota mitjana del 6,3.
Quant a l’interès de la ciutadania pel poder legislatiu, un de cada tres andorrans o residents asseguren que estan informats dels debats del Consell General, i d’aquests, el 27% segueix les sessions en directe per la televisió. El 57% dels enquestats creu que es debaten qüestions que preocupen els ciutadans i el 43% no senten que les seves opinions hi estiguin representades.

Els enquestats aproven l’actual gestió del medi ambient
La majoria dels ciutadans (56%) creuen que a Andorra es prenen les mesures necessàries per a la conservació del medi, mentre que el 35% creuen que no és així, segons es desprèn de l’última enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES). L’estudi confirma la tendència dels últims anys sobre la percepció de la qualitat del medi ambient a Andorra, ja que el 62% consideren que és bona o molt bona i tan sols el 4,3% pensen que és dolenta o molt dolenta.
Aquesta dada contrasta amb la percepció que hi havia el 2007, quan el 38% dels enquestats mostraven una posició favorable i el 22,3 criticaven la qualitat del medi ambient al país. Segons va explicar el director del CRES, Joan Micó, aquest canvi es pot explicar perquè realment hi ha hagut una millora o per la reducció de la construcció. No obstant això, també va apuntar la hipòtesi que la crisi econòmica hagi modificat la percepció de la ciutadania.
Quant als hàbits de lectura, l’estudi indica que el 58% de la població ha llegit algun llibre l’últim any i que el 23% ha anat a alguna biblioteca pública en el mateix període.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte